Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
I en tid med misinformation og et stadig mere fragmenteret medielandskab har vi mere brug for sikker viden end nogensinde. Flere end 300 forskere har allerede meldt sig til at skrive for Danmarks nationalleksikon lex.dk. Men vi har brug for flere, skriver leksikonets chefredaktør og redaktionschef.
Det er ikke information, der mangler i den moderne verden. Vi udveksler påstande og synspunkter som aldrig før – og oftest uden om de etablerede medier, der har mistet rollen som fælles referenceramme og kildekritisk gatekeeper. Det betyder desværre, at det er blevet sværere at stole på det, vi læser. En fjer fra internettets fjerneste afkroge kan hurtigt blive til fem høns i medierne og den politiske debat. For tiden er der meget misinformation i omløb om krigen i Ukraine. Før da handlede det blandt andet om corona, Brexit og det amerikanske valg.
Når der udveksles påstande og synspunkter, der hviler på et forkert grundlag, bliver det vanskeligt at orientere sig. Det svækker tilliden til den fælles offentlige samtale, og i sidste ende udfordrer det vores demokrati. Derfor har vi skabt lex.dk: Et nationalleksikon med fri adgang for alle på grundlag af Den Store Danske Encyklopædi og 11 andre opslagsværker. Hver måned søger mere end 1,4 millioner borgere viden i mere end 225.000 artikler skrevet af 5.500 fagpersoner siden 1994.
Kulturministeriet har påtaget sig den økonomiske del af driften med tilskud fra flere fonde. Men projektet kan ikke overleve uden forskere, der vil dele ud af deres viden. Et nationalleksikon kan ikke være delvist korrekt eller nogenlunde opdateret. Der skal skrives om og føjes til, hver gang der udskrives valg, krige bryder ud, eller vi bliver klogere på verden.
det er videnskabens natur at tvivle – og være åben om sin tvivl. Forskning er aldrig en eviggyldig sandhed.
Allerede nu har mere end 300 forskere fra universiteter og andre forskningsinstitutioner over hele landet meldt sig til at skrive for lex.dk. Det er vi meget glade og taknemmelige for. Måske er der tale om den største mobilisering nogensinde i kampen mod misinformation i det danske samfund.
Men vi har stadig brug for flere. Alt i alt skal vi bruge omkring 1.000 flere fagansvarlige – et lønnet tillidshverv – til at holde vores mange artikler opdaterede og tilføje nye, hvor det er nødvendigt. De fagansvarlige vil hver især få ansvar for et ekspertområde lige fra danske politikere til planeter eller tysk litteratur. De skal formidle deres viden på en måde, der gør artiklerne til et nyttigt redskab både for elever og studerende, for journalister, beslutningstagere og for alle os andre, der skal navigere i malstrømmen af usikre påstande og synspunkter.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
I det moderne medielandskab skal man råbe højt for at blive hørt. Det efterlader ikke altid plads til nuancer og forbehold. Det er ærgerligt, for det er videnskabens natur at tvivle – og være åben om denne tvivl. Forskning er aldrig en eviggyldig sandhed. Derfor må de fagansvarlige på lex.dk gerne være nøgterne og forsigtige – især når det handler om ny forskning. Der kan også være forskningsfelter, der kræver ekstra varsomhed, fordi de lynhurtigt kan politiseres.
Der hersker heldigvis en stor grad af tillid til forskningen herhjemme – både til den enkelte forsker og til de resultater, forskningen leverer og kommunikerer ud til samfundet. I en tid med misinformation og et stadig mere hektisk og fragmenteret medielandskab skal vi gøre alt for at fastholde denne tillid.
Hvis du er forsker og har lyst til at bidrage, kan du læse mere på mere.lex.dk/fagansvarlig. Vi har brug for din hjælp til at styrke den demokratiske samtale, træffe kvalificerede beslutninger og gøre vores samfund klogere. Og det er ganske vist.