Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Lektor i psykologi får fornem pris af Dronning Margrethe

Navne — Lektor i fænomænologisk psykologi Tone Roald modtager Dronning Margrethe II’s Videnskabspris for sin banebrydende forskning i kunstens indvirkning på menneskets forståelse og oplevelse af verden.

Alle gæsterne var i deres stiveste puds, og stemningen var forventningsfuldt summende, da Uniavisens journalist indfandt sig om eftermiddagen 8. april i Det Kongelige Videnskabernes Selskabs lokaler i Indre By. Om lidt ville Dronning Margrethe gæste palæet for at overrække en særlig pris til Tone Roald, som er lektor i fænomenologisk psykologi på Københavns Universitet.

Hvem er hun?

H.M. Dronning Margrethe II’s Videnskabspris

Prisen blev indstiftet i 2015 af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i anledning af H.M. Dronning Margrethe II’s 75-års fødselsdag. Den overrækkes hvert år omkring dronningens fødselsdag. Prisen er på 100.000 kroner, og gives til en fremragende dansk forsker under 50 år. Prismodtageren udpeges af selskabets præsidium efter indstilling fra medlemmer af selskabet.

Tone Roald er en internationalt anerkendt forsker. Hun begyndte sin akademiske rejse med en bachelor i psykologi fra University of Glasgow. Efterfølgende arbejdede hun et par år som misbrugsrådgiver på Centre for Addictive Problems i Chicago, hvorefter drømmen om at undersøge kunstens sammenhæng med menneskers psyke førte hende til København. Her tog hun både sin kandidat- og ph.d.-grad.

Tone Roald undersøger, hvordan mennesker forstår og oplever kunst, og hvordan kunsten påvirker vores måde at forstå og være i verden på. Hun søger at forklare, hvordan vi finder mening med livet i en verden, der ofte kan synes kaotisk, og hvordan kunsten kan skabe et rum for ro, nærvær og nydelse, når mistrivsel, polemik og politiske kriser fylder.

»Kunst kan være ophav til intense, eksistentielle, meningsfulde og sågar livsændrende oplevelser. Vi kan studere arten af disse oplevelser fænomenologisk og således påvise den uvurderlige betydning, de kan have for menneskelig trivsel,« udtaler hun i en pressemeddelelse.

Tone Roald fortæller, at hun blev grebet af, hvordan kunsten påvirker mennesker efter et besøg på et kunstmuseum i Chicago. Hun blev fuldstændig overvældet af kunsten, og tanken om, hvorfor kunst har så stor påvirkning på menneskers følelsesliv og forståelse af sig selv, drev hende til København.

Her har hun siden målrettet studeret og forsket i psykologisk fænomenologi for med en nøjagtig, kvalitativ metode at kunne kortlægge alt det, der ofte er svært at sætte ord på.

Hvorfor læser jeg om hende nu?

Prisen uddeles årligt til en »fremragende forsker« under 50 år og er på 100.000 kroner. Videnskabernes Selskab har begrundet uddelingen af prisen til Tone Roald med, at hendes forskning har »international gennemslagskraft«, og at hun er en »ledestjerne« inden for feltet.

Tone Roald håber, at hun med prisen kan få lov til at sætte et større fokus på sit forskningsfelt – og at det måske vil kunne afføde en større viden i hele samfundet om vigtigheden af at have kunst i hverdagen:

»Jeg håber også, at vi får øjnene op for potentialet og får mere kunst ind i skolerne. Det ser jeg på som noget af det vigtigste. Men også i hele sundhedssystemet, hvor der er mange, som får det bedre af at arbejde med kunst. Det er drømmen,« siger hun.

Tone Roald sidder ikke stille med sin forskning, og hendes næste projekt er allerede udformet. Hun vil undersøge, hvordan musik og arkitektur sameksisterer og påvirker humør og stemninger, og hvordan vi oplever atmosfærer gennem netop disse sanseindtryk.

Hvor er det nu lige, jeg kender hende fra?

Tone Roald har haft sin gang på KU i to årtier. Derudover har hun været bestyrelsesmedlem i Selskab for Filosofi og Psykologi, ph.d.-studienævnsrepræsentant og forskningsleder i Danmarks Frie Forskningsfond. Hvis du er psykologistuderende, har du måske haft hende som underviser i kvalitative metoder, personlighedspsykologi og videnskabsteori – eller mødt en af hendes titler på pensum. Udover at undervise, forske og skrive bøger er hun årligt vejleder for forskellige bachelor- og specialestuderende på Psykologi.

Seneste