Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Lille føl ...

Fotoreportage — Kl. 9.56 køres patienten ind. Han er tre måneder gammel, 190 kilo tung og i fuld narkose. Fem mennesker står klar på operationsstuen - tre af dem er under uddannelse.

Vi er på Universitetshospitalet for Store Husdyr i Taastrup. Dagen er startet med stuegang, hvor dyrlæger og veterinærmedicinstuderende har tilset patienter i hospitalets stalde – hovedsageligt heste, en håndfuld køer, et skravlet får og en ged, der har fået foder, den ikke kan tåle.

Det er tid til dagens første operation: Et tre måneder gammelt føl skal kastreres og opereres for lyskebrok.

Transport - Dyrepasserelev Louise Andersen skubber operationsbordet ind i operationsstuen. Inden har føllet fået yderligere en dosis bedøvelse, som har sendt det i fuld narkose. På hospitalet praktiserer de ’frit fald’-bedøvelse/”kastning” – det betyder, at der af sikkerhedshensyn normalt ikke er mennesker til stede i rummet, når en bedøvet hest falder omkuld. Men i dette tilfælde, med en lidt mindre patient, har tre personer omsorgsfuldt gelejdet føllet ned på gulvet i den grønne gummiboks ved siden af operationsstuen.
billede: Daniel Hjorth
Dyrlægerne - Stine Jacobsen (i midten) er professor i stordyrskirurgi. Under operationen er hendes vigtigste opgave at supervisere dyrlæge Ditte Adler, der er i gang med en europæisk specialistuddannelse i stordyrskirurgi, og dyrlægestuderende Emilie Larsen (tv). Universitetshospitalet er det eneste sted i Danmark, der kan give dem den slags erfaringer.
billede: Daniel Hjorth
Specialisten - Dyrepasser Bent Hansen har arbejdet på Universitetshospitalet for Store Husdyr siden 1995. Han har hele vejen haft en særlig interesse i at overvåge patienter under kirurgiske indgreb. Ifølge Stine Jacobsen giver det ro på stuen at have en så erfaren hjælper - og god oplæring af både veterinærstuderende og dyrepassere.
billede: Daniel Hjorth
Klar til operation - Alt på nær området omkring lysken dækkes til, før operationen går i gang. Det tre måneder gamle føl er »lidt af en bandit« ifølge dyrlægerne. Han skal have fjernet et lyskebrok, og i samme ombæring har ejeren bedt om at få ham kastreret. Ejeren betaler for operationen.
billede: Daniel Hjorth
Værktøj - En ældre mundspærre af metal holder føllets kæber adskilt - og giver plads til en luftslange fra respiratoren.
billede: Daniel Hjorth
Voila - Føllet er nu den første testikel fattigere.
billede: Daniel Hjorth
Operationsstuen - Der findes to identiske operationsstuer på hospitalet - begge specialbygget til at håndtere de store og tunge patienter. Et system af kraner og skinner i loftet gør, at tungt inventar (og de større patienter) let kan flyttes rundt. Universitetshospitalet for Store Husdyr flyttede til nye lokaler i landlige omgivelser i Taastrup i 2008, da pladsen på Landbohøjskolen på Frederiksberg var blevet for trang.
Løftet - Operationen er forløbet uden problemer. Patienten løftes fra operationsbordet og sænkes ved hjælp af en kran ned på gulvet i opvågningsboksen, en stor celle med blødt gulv og bløde vægge.
billede: Daniel Hjorth

Seneste