Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Lokkemad til kloge udlændinge i vente

TILTRÆKNING - Videnskabsministeren vil gøre Danmark til et bedre sted at arbejde for udlændinge.

Følgende dialog fandt sted ved paskontrollen i Københavns Lufthavn den 5. december:

Pasbetjent: »Taler du dansk?«
Passager, netop ankommet med fly fra Istanbul: »Sorry?«
Pasbetjent: »Do you speak Danish?«
Passager: »No.«
Pasbetjent: »Then what do you want here, if you don’t speak Danish?«

Hvorefter betjenten, hvis kropssprog vanskeligt kunne læses som elskværdigt, stemplede den nys ankomnes pas og rakte det retur. Ja, hvad vil folk mon i Danmark, hvis de ikke taler dansk?

Nogle af dem vil gerne arbejde, og hvis man spørger videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen (K), så gælder det om at få dem til at føle sig hjemme. I hvert fald, hvis de har kvalifikationer, som de indfødte danskere mangler.

Ny undersøgelse af udenlandske ansattes forhold

»Danmark har brug for dygtige højtuddannede fra udlandet. De højtuddannede har brug for mere hjælp til at finde ud af de danske systemer. Det er til gavn for begge parter, hvis de dygtige udlændinge hurtigt finder sig til rette i det danske samfund, så de kan koncentrere sig om det arbejde, de kom til Danmark efter,« skriver Charlotte Sahl-Madsen i en pressemeddelelse 7. december.

Baggrunden for ministerens bebudede charmeoffensiv er en ny undersøgelse af vilkårene for og ønskerne hos udlændinge med videregående uddannelser (minimum en bachelorgrad), der arbejder i Danmark.

Antallet af udlændinge på arbejde i Danmark er stigende – fra 33.000 i 2008 til 41.500 i 2010 – hvilket ifølge undersøgelsen afspejler, at Danmark ikke kan dække sit behov for kvalificeret arbejdskraft med lokale kræfter alene.

Skatterabat trækker

Skatteniveauet i Danmark spiller en rolle for, hvor glade udlændinge er for at gøre karriere her. 70 procent af dem, der benytter sig af de nuværende muligheder for nedsat skat i en årrække, siger ifølge undersøgelsen, at rabatten er afgørende for deres beslutning om at arbejde i Danmark.

Undersøgelsen viser også, at 9 ud af 10 udlændinge efterspørger vejledning i at begå sig i Danmark, hvilket får Charlotte Sahl-Madsen til at love dem mere praktisk hjælp fremover. Dertil kommer, at ministeren vil sænke det beløb, som færdiguddannede, der gerne vil blive i Danmark, skal hive ind i årsløn, til 300.000 kroner om året fra de nuværende 375.000.

Noget gør Danmark dog tilsyneladende rigtigt allerede, idet undersøgelsen konkluderer, at 47 procent af de arbejdende udlændinge bliver i Danmark i længere tid, end de havde planlagt.

Endnu en konklusion lyder, at gode danskkundskaber bidrager til følelsen af vellykket integration. Det er tænkeligt, at et velklingende dansk også kan skabe en god oplevelse ved ankomst til en dansk lufthavn.

chz@adm.ku.dk

Seneste