Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Lykke Friis: en anekdotisk dynamo

PORTRÆT - En skade forhindrede hende i at blive professionel fodboldspiller. I stedet blev Lykke Friis prorektor, en af Danmarks førende EU-eksperter, og fra november 2009 Danmarks klima- og energiminister

Hun er kendt som en moderne europæer. Som en pædagogisk formidler med en retorik (og et lydniveau) som en fodboldkommentator. Som et videnskabeligt stortalent, en fisk i de europæiske vande og som en fartbølle.

Lykke Friis er af sine beundrere og (de fleste) af sine kritikere anerkendt for sin evne til at skære komplekse problemstillinger, særligt om EU, ud i mundrette, billedrige stykker, som alle kan sluge.

En evne, der i 2008 indbragte hende DR’s Rosenkjærpris, og var som syet til den post som prorektor for Københavns Universitet, som hun bestred fra 1. marts 2006 til 24. november 2009, da hun blev udnævnt som Connie Hedegaards afløser i Klima- og Energiministeriet.

Anekdotisk ordfører

På KU var det Lykke Friis, der førte ordet, når politiske og videnskabelige notabiliteter aflagde visit. Og i disse situationer formåede Friis at hænge tørt stof op på fængende retorik og populærkulturelle knagebøjler. Hun er slet og ret underholdende.

Således entrerede fem europæiske udenrigsministre Festsalen på KU til tonerne af ’The Final Countdown’, når der skulle tales klimapolitik – og de forlod den igen til ’Baby You Can Drive My Car’.

Friis var på anekdotisk, venskabelig fod med de fleste af sine gæster, og hun nød åbenlyst at prikke til den britiske udenrigsminister David Miliband med hans valg af favoritklub, eller til Bjørn Lomborg med hans indtag af Coca Cola.

KU som rampe

Men Lykke Friis kippede ikke kun med KU-flaget for sjov. Strategien, og målet med de mange gæstevisitter, var at skabe et Københavns Universitet, der ligner – og tilbyder sine borgere – et miljø, et brand og en livsstil, man ellers skal rejse til USA’s eliteuniversiteter for at finde.

På samme måde kastede Friis sig seriøst ind i arbejdet med at opbygge en alumneforening, der kan give en varig KU-identitet, noget der føles stærkere i sjælen end en sweater eller et kaffekrus med logo.

En stor del af gæsterne besøgte KU som talere ved forelæsningsrækken ’Climate Lectures’ som Lykke Friis nåede at præsentere 22 af. Og som givetvis har været med til at køre hende i stilling som klima- og energiminister.

Lobbyisme og international refleksion

Lykke Friis blev i flere omgange nævnt som et muligt ministeremne under Anders Fogh Rasmussens VK-regering, men indtil den 24. november 2009, da hun overtog Connie Hedegaards plads og samtidig fik udleveret partibog til partiet Venstre, afviste hun pure at gå ind i partipolitik.

Hun har dog allerede i en del år været associeret med Venstre, både som tidligere europapolitisk chef i Dansk Industri og som medlem af topledernetværket VL-grupperne. I sommeren 2009 blev hun desuden nævnt som oplagt kandidat til EU-valget.

Universitetsloven fra 2003 har efter manges mening været med til at indrette universitetet som en moderne virksomhed. Og den udvikling har således ligget til højrebenet for Friis, som desuden har diskuteret økonomi som medlem af den danske regerings Vækstforum, og delt ud af sine tanker om EU som det danske medlem af den internationale EU-vismandsgruppe.

Udviklingsjunkie med 200 i timen

Men selv om Lykke Friis har været den offentlige galionsfigur for universitetet og for en folkelig EU-debat, så nærede hun oprindeligt drømme at blive professionel fodboldspiller – indtil en knæskade stoppede hende. Nu er hun bare vild og blodig fan af Bayern München.

Hun har dog ikke været mere bidt af fodbolden end at hun startede på universitetet, mens hun stadig var teenager, og blev færdiguddannet cand.scient.pol som 23-årig.

Den selvproklamerede udviklingsjunkie har endnu ikke sat farten ned, heller ikke på de tyske veje, hvor hun ikke er bleg for at knokle speedometeret op i nærheden af 200.

Lykke Friis var udnævnt som prorektor for Københavns Universitet for en femårig periode, som altså blev afbrudt før tid.

ser@adm.ku.dk

Seneste