Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

»Man vil skære en femtedel af vores uddannelse«

LESS IS MORE? - Hvordan skal mindre uddannelse føre til højere kvalitet, spørger studenterrådsformand Mie Sofie Andersen, der ikke er begejstret for Kvalitetsudvalgets forslag om at erstatte kandidater med fireårige bachelorer.

Da regeringens Kvalitetsudvalg i formiddags offentliggjorde sit forslag til, hvordan de videregående uddannelser skal få et kvalitetsløft, var de studerende mødt op for at vise deres utilfredshed med, at de ikke var blevet tilbudt et sæde i udvalget.

Det budskab blev formidlet med medbragte høreværn som rekvisitter og bannere med teksten »Nok i os selv – hvorfor lytte?« forsynet med en gengivelse af Kvalitetsudvalgets signatur.

De studerendes forventninger til udvalgets resultater var ikke høje.

»I morgen formiddag giver et taskforce af økonomer deres anbefalinger til en universitetsreform. Vi forventer mere skidt end kanel, men krydser fingre til det sidste,« skrev Studenterrådet dagen forinden på Facebook.

Udvalgets udspil bød på et lille drys kanel i form af et forslag om at moderere fremdriftsreformen ved at lade det være op til universiteterne, hvilke af reformens tiltag de vil benytte for at nedbringe studietiden.

Men de øvrige forslag vækker ikke begejstring hos de studerende.

Studenterrådsformand: Kvalitet er mere og bedre uddannelse

Studenterrådets formand, Mie Sofie Andersen, er skeptisk over for forslaget om, at en fireårig bacheloruddannelse skulle kunne erstatte en kandidatuddannelse:

»Det er en virkelig dårlig idé at presse bachelorer ud på et arbejdsmarked, hvor der overhovedet ikke er nogen, der eftersøger dem. Kandidatdelen er jo en virkelig vigtig del af vores uddannelse, og vi tror ikke på, at man kan skabe højere kvalitet for nogen af os ved at udelukke andre i at gøre deres uddannelser færdig,« siger hun.

Den kritik affejede Kvalitetsudvalgets formand, Jørgen Søndergaard, ved præsentationen af rapporten:

»Der vil være nogen, der kommer ud med den nye bachelor, og så vil der ved siden af stå en, der har gennemført den fem-årige kandidatuddannelse og skrevet speciale i noget, der er fuldstændig irrelevant for den virksomhed, hvor de søger ansættelse. Vil den virksomhed så synes, at det, at du har skrevet speciale i noget, der er irrelevant, vil være udslagsgivende? Det tror jeg ikke,« sagde formanden.

Men Studenterrådsformanden er ikke overbevist.

»Man vil skære en femtedel af vores uddannelse. Selvfølgelig får man ikke mere kvalitet af at give mindre uddannelse til færre studerende. Man får højere kvalitet gennem mere og bedre uddannelse. Og det giver jo sig selv, at man ikke behøver at gøre vores uddannelser kortere for at kunne passe erhvervsorienterede forløb ind i uddannelsen,« siger Mie Sofie Andersen.

sofie.hansen@adm.ku.dk

Seneste