Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Mary forkorter Forskningens Døgn

GLAMOUR - Kronprinsessen skar 40 minutter af Forskningens Døgn, da hun sammen med videnskabsministeren skød arrangementet i gang på Tycho Brahe Planetariet

»Ikke noget med at løbe foran kronprinsessen! Og ingen billeder mens hun spiser!« En pressemedarbejder briefer journalister og fotografer om de vigtigste detaljer før dagens arrangement på Tycho Brahe Planetariet.

Det handler om åbningen af Forskningens Døgn 2010, som over tre dage skal skabe interesse og forståelse for dansk forskning med mere end 230 arrangementer på landsplan og deltagende arrangører fra både forskningsinstitutioner, hospitaler, virksomheder og kulturinstitutioner.

Den blå løber bliver rullet ud ved indgangen til Planetariet. Den er påfaldende plettet og nusset og ser ikke umiddelbart ud til at være sålerne af en kronprinsesse værdig. »Hvem venter I på?« spørger en ældre forbipasserende herre nysgerrigt, da han ser det store opbud af fotografer. »Vi venter på kronprinsessen,« lyder svaret i en højtidelig tone. »Nå. Så må I hilse!« siger han og trasker videre.

»Sjovt at hilse på en prinsesse«

Charlotte Sahl-Madsen er den første, der ankommer til indgangen og giver fotograferne en anledning til at teste deres udstyr. For enden af løberen står en lille pige i kulden med en blomsterbuket til Mary. Hun ryster lidt i sin tynde kjole, og videnskabsministeren bøjer sig ned til hende.

»Det er altså rigtig sjovt, når man hilser på en prinsesse,« forsikrer hun og stryger hende over skuldrene. Det søde motiv får fotograferne til at knipse løs, og hvis Universitetsavisen var en lille pige, ville den utvivlsomt også have snuppet en lungebetændelse for at få lov til at overrække blomster til en ægte prinsesse.

Det akademiske kvarter gælder ikke for de kongelige. Det gør derimod de royale 40 minutter, som er den tid, der går, før den rudetonede kronebil ankommer, og Mary let og elegant betræder den nussede løber, mens fotograferne skubber og maser for at få de bedste billeder.

Der er nu kun 71 timer og 20 minutter tilbage at gøre godt med for Forskningens Døgn (det forløber over tre).

En vigtig del af en demokratisk proces

Efter en indledning af astrofysiker Michael Linden-Vørnle, der fortæller om Hubble-teleskobets betydning for moderne rumforskning, skyder videnskabsministeren Forskningens Døgn i gang med en lovprisning af forskningsformidlingen i Danmark.

»Jeg ved, hvor vigtigt det er, at den gode formidlingsopgave både fascinerer, forundrer og bidrager til, at det er helt okay at være klog. Nørder kan være ganske charmerende,« siger hun og understreger vigtigheden af forskningsformidling på højeste niveau, som kan skabe myndige borgere med holdninger, der hviler på et kvalificeret grundlag.

» Samtidig er det også en naturlig demokratisk opgave at lade os alle få indblik i, hvad der foregår på universiteterne, for det er jo vores skattekroner, der betaler forskningen. Forskningsformidlingen er altså på flere måder en meget vigtig del af en demokratisk proces, og derfor spiller Forskningens Døgn en meget vigtig rolle,« siger hun og erklærer Forskningen Døgn for åbent.

Nanokasse skal genkende syge celler

Årets formidlingstalent bliver kaldt på scenen. Det er Kasper Jahn, som har lavet en nanobeholder til medicin, som kan skelne mellem raske og syge celler. Det skal blandt andet bruges til at hjælpe kræftramte mennesker, som traditionelt bliver meget syge under behandlingen, fordi kemoterapien slår både raske og syge celler ihjel.

»Det, vi vil, er at putte medicin i kassen, så når den kommer hen til den raske celle, så har den ikke det, der skal til for at åbne kassen. Når den til gengæld kommer hen til den syge celler, så kan medicinen genkende den syge celle, åbne kassen og slå den ihjel,« forklarer han.

Hvor opsigtsvækkende denne forskning end fremstår, giver den dog ikke fotograferne sved på panden, men øjeblikket efter får de igen travlt.

»Stort tillykke«

Som protektor for Forskningens Døgn skal kronprinsessen overrække Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris, som i år går til websitet Danmarkshistorien.dk, som formidler forskningsbaseret viden om dansk historie.

»Stort tillykke,« siger Mary gentagende, da hun overrækker den store check på 100.000 kroner til Søren Hein Rasmussen og Anne Søren, der sammen med historikere og arkæologer fra Aarhus Universitet står bag side. Hele holdet kommer ned på scenen, hvor de sammen med Mary og poserer i det ivrige blitzlys, inden videnskabsministeren afslutter arrangementet.

»Rigtig god fornøjelse til alle med Forskningens Døgn. Jeg håber virkelig, I får pirret jeres nysgerrighed og bliver inspireret«.

Læs mere om de forskellige arrangementer i forbindelse med Forskningens døgn

Seneste