Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Medicinstuderende laver podcast om kvinders ret til egne æg

Studieliv og medier — Det føles fedt at fortælle om sit fag for andre, mens man er studerende på Panum. Og når man gør det sammen med 20 andre fagfæller, kan man komme vidt omkring og fange flere lyttere.

Anna Kjær Kristensen læser medicin på Københavns Universitet, og så er hun blevet bidt af at lave udsendelser til podcasten Stetoskopet. Indtil videre har hun lavet syv programmer.

Et nyt program handler om kvinders rettigheder til at fryse deres æg ned i forbindelse med en fertilitetsbehandling.

Hør den her fra stetoskopet.nu: Ligestilling på frysepunktet – Kvinders ret til egne æg

Hun er også blevet formand for Stetoskopets bestyrelse fra september 2021. Bestyrelsen består af en håndfuld medlemmer, der tager sig af alt det praktiske med at få Stetoskopets redaktion til at fungere.

Redaktionen er for alle medlemmer og er den virkelige drivkraft bag Stetoskopet. Den består af mere end 20 podcastmagere, som alle arbejder frivilligt og ulønnet, og den har siden 2015 lavet i alt 110 podcastudsendelser.

Man kan bare komme og være med

At lave podcasts er en fritidsinteresse, der gør Anna Kjær Kristensen glad:

»Jeg meldte mig oprindelig til Stetoskopets redaktion, fordi jeg syntes, det lød som det fedeste, frivillige projekt, jeg kunne komme i tanke om, og det har det også vist sig at være,« siger Anna Kjær Kristensen.

Annas tre råd: Sådan bliver du en god podcaster:

1. Lær dit udstyr at kende inden du går i gang med at optage, så du kan sikre dig god lydkvalitet.

2. Vær modig! Selvom det kan føles usikkert at interviewe fx en ekspert, skal man huske på, at et godt interview også bare er en samtale mellem to personer.

3. Spørg om hjælp, og find inspiration i andre podcasts. Selvom du har en ny idé, behøver du ikke opfinde den dybe tallerken fra bunden af.

Bestyrelsens forhenværende formand, Christoffer Skov Olesen, der dengang var medicinstuderende, sagde til et af de første redaktionsmøder, hun deltog i, at ’Stetoskopet virker som en sandkasse, hvor man må bygge lige det sandslot, man har lyst til, og hvor man altid kan spørge nogen, om man må være med’.

Christoffer Olesen har bekræftet udsagnet til Uniavisen – og Anna Kjær Kristensen har oplevet Stetoskopet præcis sådan.

»Vi holder et redaktionsmøde en gang om måneden, og det er ankeret i vores projekt, hvor vi giver hinanden feedback, sikrer fælles kvalitet og taler om, hvilke idéer vi har i pipeline. Vi hygger os sammen, og det er også vigtigt, at vi lærer hinanden at kende,« siger hun.

Og det med at kunne gå med på en idé, som man synes lyder spændende, virker faktisk:

»På vores næste redaktionsmøde skal vi lave en fælles brainstorm for at planlægge alle forårets programmer, og hvis nogen foreslår et program, der lyder nice for andre, så kan de bare komme og være med,« siger Anna Kjær Kristensen.

Stetoskopet er blevet et bredt projekt

Da hun meldte sig i Stetoskopet, var der udelukkende medicinstuderende og læger med, men inden for de seneste par år er medlemslisten blevet bredt ud, siger hun, så der i dag er kommet mange flere faggrupper med.

OM STETOSKOPET:

Her kan du se alle Stetoskopets medlemmer eller høre alle udsendelser.

Man kan høre alle udsendelserne ikke kun inde på stetoskopet.nu, men også på følgende podcasttjenester: Spotify, Podimo, Apple Podcasts og iTunes.

Stetoskopet udgiver nye programmer den 1. og 15. i hver ny måned – med få undtagelser som fx sommerferien.

»Vi er ikke så indspiste mere, og det er godt, for det holder projektet nede på Jorden, når andre end læger og medicinstuderende kommer med. Så selv om de medicinstuderende stadigvæk udgør en større gruppe i Stetoskopet, er vi nysgerrige på at lære hinanden at kende, og vi lærer at se tingene fra flere forskellige vinkler,« siger Anna Kjær Kristensen.

Hun giver selv et eksempel på det med podcasten ‘Blå blink, røde papirer – 30 minutter med psykiatrisk udrykningstjeneste’, som er lavet af sygeplejerske Sofie Stramgård og medicinstuderende Trisse Dyrløb Høegh.

Sofie Strømgaard arbejder på en psykiatrisk akutmodtagelse, og i programmet følger man den psykiatriske udrykningstjeneste og hører de forskellige opkald, der går frem og tilbage mellem medarbejdere, og når de møder brugerne.

»Det er bare sindssygt spændende, og det kunne kun lade sig gøre, fordi Sofie arbejder inden for området og har haft nogle observationer og kontakter, som hun kunne bruge, da hun skulle lave podcasten,« siger Anna Kjær Kristensen.

Tvunget til at reflektere

For Anna Kjær Kristensen personligt er hendes engagement drevet af nysgerrighed. Hun vil vide, hvordan man laver podcasts, både når man planlægger et program, og når de selv skal reflektere over, hvordan de vil formidle det til andre, der enten læser eller arbejder med sundhedsvidenskab, eller bare er almindeligt interesseret.

»Programmerne skal have en eller anden relation til sundhed. Vi er et katalog over alle mulige interessefelter, som man kan slå op i og lytte til, hvis man har lyst, og så gør det mig stolt over alle dem, der gider at følge med af ren og skær interesse,« siger Anna Kjær Kristensen.

I sit første program, Kroppen i rummet, havde hun stillet sig selv spørgsmålet: Hvad vil jeg gerne blive klogere på? Svaret kom til hende: Jeg vil gerne interessere mig for kroppen ude i rummet. Derefter fandt hun en at tale med om det, Andreas Mogensen, den dansk astronaut.

»Jeg fik lov til at fyre alle de spørgsmål af til ham, jeg havde lyst til, så selv om jeg tog vare på lytternes nysgerrighed, fik jeg også stillet min egen nysgerrighed på, hvordan kroppen opfører sig ude i rummet set fra et sundhedsfagligt perspektiv,« siger Anna Kjær Kristensen.

Oplæring ved mesterlære

Da hun meldte sig ind i Stetoskopets redaktion i oktober 2019, vidste hun intet om at lave podcasts. Hun havde været med til at lave et skoleblad i form af en blog på nettet, mens hun gik i gymnasiet, men det var også alt.

Annas syv podcasts:

15/3-2021: Ligestilling på frysepunktet – kvinders ret til egne æg (fra Spotify)
15/1-2021: Hydroxychloroquin – i medgang og modgang
15/4-2020: Sygeplejerskernes år
15/3-2020: At overleve tortur
15/9-1920: Too much treatment too soon?
15/6-1920: På sporet af mordet
15/3-2019: Digital Afhængig!
1/1-2019: Kroppen i rummet

»Jeg vidste intet om at klippe og lave god lyd. Det lærer vi hinanden op i undervejs. Stetoskopet har bare været så heldig, at vi i foreningens lidt over femårige livshistorie har haft nogen ildsjæle og lydnørder tilknyttet, der har kunnet lære de nye medlemmer op, indtil man har følt, at man er klar til at lave sit eget program,« siger Anna Kjær Kristensen.

Medlemmerne er også gode til at youtube for at nå ud med deres budskab til flest muligt lyttere og til at spørge andre til råds, hvis der er noget, de ikke selv kan finde ud af. Desuden har de en ekstern og frivillig lydtekniker på, der lytter alle programmerne igennem, inden de bliver udgivet, for at sikre en ordentlig lydkvalitet.

Fonde finansierer

Penge til det nødvendige udstyr for at lave podcasts har de fået af forskellige fonde.

»KU’s Studenterpulje er kommet os i møde. De medicinstuderendes fagforening, FADL, har vi også fået noget fra, og desuden har vi modtaget penge fra Studenterklubben på Panum,« siger Anna Kjær Kristensen.

De har også fået stillet et redaktionslokale til rådighed siden begyndelsen af 2020, hvor de holder deres redaktionsmøder.

Seneste