Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
RYGTER – Var det en straffeekspedition, da Københavns Universitet (KU) fyrede den lektor, som anmeldte kassereren i et videnskabeligt selskab til politiet for underslæb? Nej, hun blev fyret som led i nedskæringerne på Farma, lyder svaret fra hendes tidligere foresatte.
Utak er verdens løn. Det må en lektor på KU og formand for den private forening, som i 2008 meldte en højtprofileret topforsker til politiet for underslæb, erkende.
Selv om formanden med anmeldelsen bidrog til at prikke hul i en gevaldig byld af ophobede mistanker om fup og fiduser hos den pågældende topforsker, modtog hun ved årets slutning ikke et ekstra løntilskud for sin ekstraordinære indsats for at redde KU’s gode ry og rygte, men i stedet en grå fyreseddel.
Blandt studerende og ansatte fra den fyredes fagmiljø, som Universitetsavisen har talt med, har forløbet vakt undren og givet anledning til spekulationer om urent trav, og i et debatindlæg i Jyllands-Posten spørger professor dr. med. Jens Christian Jensenius direkte med henvisning til underslæbssagen:
»Den forsker, som anmeldte underslæbet, blev senere afskediget. Kan man gøre sig håb om forsvarlig behandling fra universitet af sager som denne?«
Den fyrede forskers tidligere institutleder på Det Farmaceutiske Fakultet, hvor vedkommende var ansat, da sagen rullede i 2008, afviser blankt, at fyringen havde forbindelse med KU’s ønske om at lukke underslæbssagen.
»Det har intet med sagen at gøre. Det er pure opspind,« siger han. »Vi skulle finde et antal personer på grund af nedskæringer, og der måtte vi se på fakultetet som helhed og vurdere, hvilke personer vi bedst kunne undvære.«
Institutlederen fra Farma, som også er medlem af det videnskabelige selskab, fortæller, at han selv var med til at opdage, at der var svindlet med foreningens penge.
Kassereren, som blev anmeldt til politiet for underslæb, var ansat som forsker ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, og her gjorde man sig store anstrengelser for at undgå en politisag, da underslæbet blev opdaget i 2008.
Tirsdag kunne Politiken afsløre, at den svindelanmeldte forskers institutleder, Erling Mellerup, forsøgte at lægge pres på det videnskabelige selskab for at få lukket sagen uden om politiet.
Den 24. juni 2008 skrev selskabet til sine medlemmer, heriblandt rektor Ralf Hemmingsen, at man havde indledt en politisag mod kassereren. Ifølge Politiken ringede Erling Mellerup til selskabet tre dage senere.
Af et telefonnotat om samtalen fra selskabet fremgår, at fakultetets jurister og dekanen havde ‘beordret’ Mellerup til at forsøge at lukke sagen. Erling Mellerup bekræfter, at han opfordrede selskabet til at droppe anmeldelsen, men han afviser kategorisk, at han skulle have handlet efter ordre fra sine foresatte.
»Jeg kan med 100 procents sikkerhed sige, at det notat intet har at gøre med min telefonsamtale. Der har aldrig, aldrig, aldrig været tale om, at jeg blev presset til at ringe,« siger Erling Mellerup ifølge Berlingske.
Universitetsavisen har bedt dekan Ulla Wewer om et interview om sagen og afventer svar. I en pressemeddelelse afviser hun dog at have bedt Erling Mellerup om at gribe ind og få trukket politianmeldelsen tilbage.
Underslæbssagen blev ikke bremset trods Erling Mellerups opfordring. I stedet udartede den i løbet af efteråret 2008, da den politianmeldte forsker fabrikerede dokumenter, der lagde skylden for bedrageriet på en 24-årig studentermedhjælp – en anklage, han dog kunne modbevise.
Mellem jul og nytår 2008 skrev den studerende til Københavns Universitet og bad om, at få hjælp til at løse sagen. Den studerende var ifølge Universitetsavisens oplysninger rystet over, at en forsker, som rejste falske anklager mod ham, kunne fortsætte i sin stilling, som om intet var hændt.
Dette var imidlertid, hvad der skete. Forskeren blev ikke fritstillet fra KU før i foråret 2010. Inden da modtog hun en prestigiøs videnskabelig pris efter universitetets indstilling og blev forfremmet.
I december 2010 modtog den politianmeldte forsker en dom på tre måneders betinget fængsel i Københavns Byret. Sagen er anket til Landsretten, og den er fortsat omfattet af et navneforbud.
Den fyrede lektor, som anmeldte underslæbet, er i dag tilbage på Københavns Universitet, nu blot på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. I stedet for sin faste hyre som lektor må hun tage til takke med et løntilskudsjob på dagpenge, som ikke belaster KU’s budget.
Ved siden af skal hun som andre arbejdsløse hver uge skrive mindst to jobansøgninger, så hun kan dokumentere, at hun er til rådighed for arbejdsmarkedet.
chz@adm.ku.dk
rjb@adm.ku.dk