Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Over halvdelen af frafaldne universitetsstuderende vender ikke tilbage til bøgerne. Nyt samarbejde mellem de videregående uddannelser og Studievalg skal opsamle de tvivlende studerende
Hvert år fravælger tusindvis af studerende bøgerne, forelæsningerne og fredagsbaren og dropper ud af deres universitetsuddannelse. Nu viser nye tal fra Videnskabsministeriet at over halvdelen af de frafaldne ikke vender tilbage til studierne. På Københavns Universitet (KU) er 53 procent af de tidligere studerende stadig ikke i uddannelse fem år efter de droppede deres studie.
Kontorchef i Den Koordinerede Tilmelding Jakob Lange har vejledt studerende på KU omkring frafald i 40 år. Han er glad for at der nu endelig er tal for de studerende der er stoppet på universitetet før tid. Til gengæld er han skuffet over resultatet.
»Vi troede jo førhen at antallet af studerende der ikke vendte tilbage til studierne, var omkring 20-30 procent. Nu viser det sig at være over 50 procent, og det er virkelig bekymrende. Mange risikerer at blive hængende i utilfredsstillende jobs der slet ikke matcher deres potentiale.«
»Universiteterne burde bruge færre penge på store annoncer og i stedet vejlede bedre omkring hvad uddannelserne rent faktisk indebærer – både fagligt og socialt,« mener Jakob Lange.
Selv om Københavns Universitets tal ikke er langt fra gennemsnittet for alle de danske universiteter, er det stadig ikke godt nok ifølge KU selv.
»Tallene er et vink med en vognstang til universiteterne. Det er rigtig utilfredsstillende at vi taber nogle folk på gulvet, og vi klæder måske ikke de studerende godt nok på til at forstå hvad de går ind til,« erkender vicedirektør i Uddannelsesservice på KU, Hanne Harmsen.
Hjælp til de usikre
Og nu bliver der lidt mere hjælp at hente til de mange tvivlende studerende. Fra starten af næste semester vil Studievalg nemlig indgå i et nyt samarbejde med de videregående uddannelser med fokus på netop afbrudte studier.
Ifølge Torben Theilgaard, centerleder på Studievalg København, sker det nye samarbejde som led i målsætningen om at 50 procent af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse.
»Et af initiativerne i forbindelse med målsætningen er at hindre frafald og at få de studerende hurtigt i gang med en uddannelse igen,« fortæller han. Det skal blandt andet ske ved at have en vejledning som ikke er bundet til en specifik uddannelsesinstitution.
»Hvis en studerende er usikker på hvilken uddannelse han eller hun skal fortsætte på, kan det være bedre at tale med folk uden for universitetet, og her kommer Studievalg så ind i billedet,« forklarer Torben Theilgaard.
»Det er jo ikke sikkert at det er på universitetet at de vil genoptage en uddannelse. Det handler om at kigge på hvad der passer bedst til den enkelte studerende.«
Ikke alle detaljer i samarbejdet er endnu fastlagt, men et af de nye initiativer bliver at forsøge at samle de studerende op som overvejer at droppe ud. Og det kan let blive en udfordring, for hvordan finder man lige ud af hvem det egentlig er?
Chefkonsulent i Studievejledningen på KU, Claus Nielsen, forklarer at studievejlederne på fakulteterne og institutterne allerede nu tager en samtale med de studerende hvis de for eksempel er blevet forsinkede i studierne. Men det kan blive meget svært at fange dem der bare tvivler generelt, mener han.
»I stedet for at bruge penge på monitorering af studietvivlere, kunne man bruge pengene på bedre uddannelser. Man kan jo ikke registrere tvivl i et edb-system,« konstaterer Claus Nielsen.