Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Midt i en trivselskrise: Regeringen vil skære i støtten til Studenterrådgivningen

Debat — Finanslovsforslaget er landet. Med en uansvarlig nedbarbering af Studenterrådgivningen.

Hver femte studerende oplever et højt niveau af stress i hverdagen. Alligevel skærer regeringen fem millioner kroner væk fra Studenterrådgivningen i sit finanslovsforslag. Konsekvensen bliver længere ventelister og afstand til nærmeste rådgivningstilbud. Det er uansvarligt.

Studenterrådgivningen er en central aktør i at sikre studerendes trivsel på videregående uddannelser, og studerende ved både erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter har glæde af rådgivningens tilbud hver eneste dag.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Studenterrådgivningen yder både gratis social- og psykologhjælp og udvikler nye initiativer, der forebygger mistrivsel blandt studerende. Det kan være alt fra tutoropkvalificering til udvikling af studieværktøjer og mindset-interventioner, der fremmer studietrivslen via mestringsfølelser og tilhørsforhold.

Jeg betragter Studenterrådgivningen som et helbredende sikkerhedsnet, der griber studerende samtidig med, at de i mindst lige så høj grad laver forebyggende arbejde.

Trivselskommission nu, tak

Siden 2019 er antallet af studerende, som søger hjælp hos Studenterrådgivningen steget med mere end 50 procent. Det kan umiddelbart lyde som en betinget succes, at flere søger hjælp. Men når op imod 50.000 studerende ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet har et højt stressniveau, er behovet for hjælp også stigende.

Længere ventelister og lukkede tilbud er ikke et ansvarligt svar på det. Adgangen skal tværtimod være bedre, og når politikerne gerne vil oprette uddannelser flere steder i landet, skal muligheden for rådgivning følge med.

Det er ikke i sig selv nok at fastholde behandlingstilbud. Der skal også udvikles på, hvordan vi i højere grad får studiemiljøer som understøtter trivslen, og her bidrager Studenterrådgivningen med et holistisk syn på trivsel. Men der skal også være langt flere initiativer, som vi håber regeringens annoncerede trivselskommission kommer til at tage med. Men hvis vi skal vente på den, mens regeringen undervejs skærer i de trivselsfremmende initiativer, hænger det ikke sammen.

Derfor er vores opfordring simpel: Lad være med at skære i Studenterrådgivningen på årets finanslov.

Seneste