Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Navne — To forskere fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin har fået 7,7 millioner kroner fra Olav Thon Stiftelsen til et fællesnordisk forskningsprojekt i skelet-stamceller.
I norsk folkedragt og rød strikhue kårede den 95-årige norske rigmand Olav Thon i sidste uge vinderne af Olav Thon Stiftelsens forskningspriser 2019.
To af prismodtagerne er professor Moustapha Kassem og adjunkt Abbas Jafari Kermani fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin og The Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology på Københavns Universitet, som sammen med en forskningskollega på Universitetet i Oslo har fået 10 millioner norske kroner (DKK 7,7 mio.).
Pengene skal gå til deres forskning i knogleregenerering. Det er deres håb i fremtiden at kunne afhjælpe blandt andet knogleskørhed ved hjælp af skelet-stamceller.
»Det er en stor ære for os at modtage prisen, der gør det muligt for os at komme et stort skridt videre med vores forskning,« siger Abbas Jafari Kermani til Uniavisen.
Forskningsprojektet, der er et samarbejde mellem universiteter i Danmark, Norge og Sverige, arbejder på at forbedre kroppens benregenerering ved hjælp af skelet-stamceller.
»Hidtil er det ikke lykkedes effektivt at forbedre knoglernes regenerering ved at implantere skelet-stamceller til gavn for de mange mennesker verden over, der lider af knoglesygdomme. Men vi har en ny tilgang til sagen, som vi håber kan aktivere kroppens egne skelet-stamceller, så knoglerne kan regenerere og dermed øge patienternes førlighed,« siger Abbas Jafari Kermani.
Han peger på, at en ud af tre kvinder og hver femte mand over 50 år har risiko for at udvikle brud på knoglerne på grund af osteoporose, knogleskørhed, og at de skandinaviske lande har en kedelig vedensrekord i hoftebrud på grund af knogleskørhed. Denne og øvrige sygdomme, der kan svække knoglernes evne til at regenerere, fx gigt og diabetes, rammer millioner af mennesker på deres førlighed og livskvalitet.
Abbas Jafari Kermani håber, at hans forskning vil gøre det muligt at udvikle en mere effektiv behandling til gavn for patienterne, men han tør dog ikke sætte tal på, hvor mange år der går, før en effektiv kur er en realitet.
Prisoverrækkelsen fandt sted på Universitetet i Oslo.
OLAV THON FONDEN
Fonden er stiftet af den 95-årig norske forretningsmand og mangemilliardær, Olav Thon, hvis forretningsaktiviteter har gjort ham til en af Norges rigeste. Han er desuden med på Forbes’ liste over verdens rigeste.
Eftersom han ikke har nogen arvinger, donerede han i 2013 hele sin formue på 25 milliarder til Olav Thon Stiftelsen, som videreudvikler koncernens forretningsaktiviteter og støtter videnskabelige formål.
Det er femte år i træk, at den norske mangemilliardær uddeler priser til forskning og undervisning inden for de medicinske og matematisk-naturvidenskabelige fagområder.
Olav Thon havde selv en stor drøm om at læse medicin, da han var ung, men det satte anden verdenkrig en stopper for. I stedet åbnede han sin egen pelsforretning, og den blev startskuddet til hans karriere som forretningsmand.
Siden 2013 har han været bestyrelsesformand for Olav Thon Gruppen (OTG), som ejer hoteller og storcentre i Norge og i udlandet samt en lufthavn og en kemikaliefabrik. Han styrer det hele selv. I 2014 havde OTG en nettoomsætning på 8,8 mia. norske kroner og 3.160 ansatte.
Den 95-årige forretningsmand står stadig på ski og møder hver dag på arbejde kl. 7.00.