Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
EFTERMÆLE - Peter Kurrild-Klitgaard mener, at Helge Sander har været vigtig
Helge Sander (V) kom aldrig til at give den tur i ministerbilen, som han udlovede i en konkurrence i sidste uge. Videnskabsministerens afgang efter knap otte et halvt år er skuffende for nogle – andre har allerede ladet champagnepropperne springe. Men hvad har venstremanden Helge Sander betydet?
Universitetsavisen har bedt politisk ekspert og professor i statskundskab, Peter Kurrild-Klitgaard, tale om Helge Sanders politiske eftermæle.
»Helge Sander var en vigtig minister. Ingen tvivl om det. Ingen anden minister på området, måske ikke engang Bertel Haarder, har sat så stort et præg på universiteterne,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.
Kurrild-Klitgaard mener, at Helge Sanders universitetsreform vil have betydning for alle inden for universitetsverdenen langt ud i fremtiden – og så kan man ellers mene om det, som man vil, siger Peter Kurrild-Klitgaard. Personligt synes han både der har været gode og dårlige ting ved de ændringer på universiteterne, som videnskabsministeren har stået for.
»Lige meget hvad man ellers synes om Helge Sander, må man konstatere, at han altid har givet klare politiske udmeldinger. Ingen er i tvivl om hvad han mener, når han siger ‘fra forskning til faktura’. Det, han måske kan kritiseres for, er, at han ikke altid har været villig til at gå ind i debatten med sine kritikere fra universitetsmiljøet,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.
Den tidligere minister fremhæver også det, at han har »sat sig nogle klare politiske mål og gennemført sine visioner« som noget af det, han er mest stolt over i sin tid som minister.
LÆS: Helge Sanders vurdering af egen indsats.
Charlotte Sahl-Madsen (K) vil være nødt til at holde sig til de pejlemærker for universiteternes udvikling, som Helge Sander har udstukket, i det mindste i sin første tid som videnskabsminister. Dels de beslutninger, Sander har ført ud i livet gennem universitetsreformen, dels de frø, han har plantet i form af udmeldinger for eksempel om private universiteter, mener Peter Kurrild-Klitgaard.
Den gennem 3.000 dage trygt siddende videnskabsminister fik først at vide i går aftes, at det var på tide at pakke sine sager. Peter Kurrild-Klitgaard mener, at grunden til Helge Sanders exit fra regeringen skal findes i hans forhold til statsministeren.
»Det er vist ingen hemmelighed, at Helge Sander var ret tæt knyttet til tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, mens Lars Løkke Rasmussen lige er lidt yngre, og ikke har samme forbindelse til den tidligere videnskabsminister. Helge Sander har flere gange vist sig som en af de mindst populære ministre i meningsmålinger, og hvis statsministeren søgte fornyelse i regeringen, har det derfor været oplagt at skifte Sander ud.«
For flere analyser af Peter Kurrild-Klitgaard, se i øvrigt www.kurrild-klitgaard.blogspot.com