Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Muslimsk menings-tv

Syv personer fra den store arabiske tv-station Middle East Broadcasting Company, tilbringer ugen i det råkolde København

Middle East Broadcasting Company, der er søsterselskab til stationen Al Arabiya, og har hjemme i Saudi-Arabien, Egypten og Dubai, vil tilbringe en lille uge i København.

Samtalerne med et bredt udvalg af danske borgere og meningsdannere, heriblandt integrationsminister Rikke Hvilshøj, Karen Jespersen, imam Abdul Wahid Petersen, komiker Omar Marzouk, studerende og muslimske menigheder skal give inspiration til de næste fem-seks ugers indslag i programmet Yallah Shabab der er tv for de 18-30-årige.

Værten for Yallah Shabab, Ahmad Al Shugairi, betegner stationen som ‘næsten uafhængig’, for selv om den er i privat eje, har journalisterne ikke lov at sende alt ud i æteren.

»Vi kan ikke sige ret meget om den saudiske kongefamilie, og det vi siger, skal være positivt. Men inden for politik er det blevet meget bedre de seneste ti år.

Vi kan godt anlægge en kritisk vinkel på regeringens politik hvis bare vi ikke gør det for entydigt,« uddyber journalist Hawazen Nassief.

En arabiskstuderende, Mona, kender godt programmet: »De er gode til at vise begge sider og er for det meste åbne om alt. Det er vist sådan rimeligt objektivt,« mener hun, men pointerer at hun dog ikke ved hvordan de vil fremstille denne sag.

Saudisk kendis
De to journalister Universitetsavisen talte med, sukkede dog efter de frie tøjler som præger de vestlige medier.

»På mange måder er I som den islamiske verden var for tusinde år siden,« siger Ahmad Al Shugairi.
»Dengang havde vi stor frihed og tolerance i vores lande, men det er væk i dag.

Folk føler sig pressede og er derfor mindre tolerante. Jo mere stærk og jo mere selvtillid et folk har, desto mere tolerance kan man finde i samfundet,« mener den handelsuddannede tv-stjerne.

I Saudi-Arabien er han et af de kendte ansigter der ikke kan gå på restaurant uden at blive forstyrret af nysgerrige fans.

Trods deres suk efter større frihed og bedre rettigheder for kvinderne som i Vesten, er mediefolkene dog stadig på en muslimsk mission. Gennem debatter forsøger de at stoppe den undertrykkelse af muslimer de ser i mange vestlige samfund.

Mens danskerne taler om fri presse, er en islamtro indgangsvinkel lige så grundlæggende og naturlig for araberne som en sanddru omgang med virkeligheden er for os.

De to journalister er derfor på linje med redaktøren, Hani Khoja, der ser en klar, islamfjendtlig dobbeltmoral i regeringens håndtering af Muhammed-sagen:

»Personer er kommet i fængsel for racistiske tilråb mod enkeltpersoner mens en avis ikke bliver straffet for at fornærme 1,6 milliarder muslimer.«

»I kan ikke skjule jer bag jeres traditioner for satire, for I må være klar over at det vil fornærme muslimer når man afbilder profeten. Tegningerne er meget slemme. De er farlige. Det er meget stødende at afbilde Muhammed med en bombe, for det antyder at alle muslimer er terrorister.

I kan ikke forvente at folk uden for Danmarks grænser ikke ser de billeder, for sådan er verden ikke skruet sammen længere. Sådan er den globale landsby,« påpeger redaktøren.

Seneste