Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Filologi — Skrifttyper fra et nonnekloster i middelalderen får nu en tur igennem digitaliseringsmaskinen, så flere kan få glæde af dem og alt det, de kan fortælle os om livet dengang – i og uden for et kloster.
Hvis man ellers kan tyde den skrift, som filologer betegner som yngre gotisk kursiv, så kan den fortælle en del om livet i middelalderens Danmark.
Det er lidt ligesom at sige ’Sesam, luk dig op’ til en tekst, der først virker uforståelig, men så åbner en dør ind til kulturskatte – ikke af guld, men af historier og fortællinger om livet i Danmark for cirka 600 år siden.
Om Anne Mette Hansen
Cand.phil. 1999 og ph.d. i nordisk filologi 2005 om materialfilologi og danske bønnebøger fra middelalderen ved KU.
Har arbejdet som editionsfilolog på den nye udgave af Søren Kierkegaards Skrifter 2004-2008.
Adjunkt i nordisk middelalderfilologi på Nordisk Forskningsinstitut 2009. Lektor 2012. På digitaliseringsprojektet er hun projektleder sammen med lektor Peter Gammeltoft og adjunkt Alex Speed Kjeldsen.
Projektet – der hedder Skrift og tekst i tid og rum – har modtaget 5,8 mio. kroner fra Velux Fonden.
I Skt. Clara Kloster i Roskilde sad professionelle skrivere fra 1253 til 1551 og udfærdigede 350 såkaldte diplomer, offentlige breve med et juridisk indhold om for eksempel overdragelse af ejendom på bestilling af finere folk. De havde råd til at få dem skrevet, og de havde gods og guld, som de ville sikre i samtiden og overføre til arvinger for eftertiden.
Diplomerne handlede altså om materielle værdier, men hvem skrev brevene, og hvem er menneskene, der optræder i dem?
Lektor i nordisk middelalderfilologi på Nordisk Forskningsinstitut Anne Mette Hansen har viet en del af sit forskerliv til at dykke ned i teksterne for at aflure dem deres hemmeligheder.
»Vi vil foretage klosterhistoriske undersøgelser med henblik på for eksempel at finde svar på, hvilke personer klostret har interageret med, hvilke besiddelser nonneklostret havde, hvordan det var organiseret, og hvordan klosterlivet var for søstrene,« siger Anne Mette Hansen.
Undersøgelserne skal føre til at teksterne bliver digitaliseret og lagt frit frem på internettet. Dermed kan andre forskere sammenligne diplomerne med de middelaldertekster, de selv måtte arbejde med.
»Det skal give dem mulighed for datering og lokalisering af deres egne tekster ved hjælp af automatiseret sproglig tekstanalyse,« siger Anne Mette Hansen. Det sidste bliver projektets helt store udfordring.
»Vi skal have oparbejdet en database og have bestemt nogle parametre for diplomernes skrifttyper, retskrivning og sætningsopbygning. På den måde kan skrifthistorien blive sammenlignet med andre teksters,« siger Anne Mette Hansen.
Diplomerne lå for nogle århundreder siden i rektors skrin i det middelalderlige konsistoriehus ved Frue Plads, fordi klosterarkivet efter reformationen i 1536 blev indlemmet i arkivet. Kun ved et tilfælde overlevede de historiens til tider ødelæggende vingesus.
»Universitetet udlånte i 1716 diplomerne til konsistoriemedlem Arne Magnusson med henblik på, at han skulle skrive dem af. Han leverede dem imidlertid ikke tilbage, og det var heldigt, for den største brand nogensinde i København forvandlede universitetsarkivet til aske i 1728,« fortæller Anne Mette Hansen.
I stedet indgår teksterne nu i diplomsamlingen Diplomata Danica i Den Arnamagnæanske Håndskriftsamling, i en sikkerhedsboks på Nordisk Forskningsinstitut.