Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Nu kan studerende låne op til 100.000 kroner til udlandsophold

NYHEDSOVERBLIK TORSDAG - Nu kan studerende låne op til 100.000 kroner til udlandsophold - Professor i idehistorie: Karl Marx er tilbage på universiteterne - Engelsk hæmmer undervisningen - Eksperter advarer: Europa taber videnskapløbet til Asien - Regeringen og Venstre uenige om Højteknologifondens fremtid - Universiteter dumper startprøven fra SU-reformen.

Nu kan studerende låne op til 100.000 kroner til udlandsophold

Regeringen har fået vedtaget sit forslag om at give studerende, der vil studere i udlandet, et lån på op til 100.000 kroner, skriver Berlingske.

Professor i idehistorie: Karl Marx er tilbage på universiteterne

Den skulle være god nok, ifølge professor i idehistorie, Hans-Jørgen Schanz, ved Aarhus Univeristet: Karl Marx er atter hot stuff på universiteterne. Der er simpelthen kommet en fornyet interesse for den marxistiske tænkning, der også prægede den akademiske verden i 1970erne og 80erne, skriver Politiken.

Engelsk hæmmer undervisningen

Sprogforskere siger nu, at den udbredte brug af engelsk på de nordiske landes universiteter gør det svært at formidle de klogeste og sværeste tanker. Frans Gregersen, professor og sprogforsker ved Københavns Universitet, siger til Kristeligt Dagblad, at underviserne har vist sig at blive mere formelle og mindre inddragende, og mange studerende holder sig tilbage fra at deltage, når undervisningen foregår på engelsk.

Eksperter advarer: Europa taber videnskapløbet til Asien

Europa kan ikke klare sig i det globale videnskapløb mod eksempelvis Asien, hvis de sydeuropæiske lande fortsætter med at skære i deres midler til forskningen. Det er et kæmpe dilemma for EU, mener eksperter ifølge Information. Syd- og Østeuropa har skåret mere end 10 procent på forskning og uddannelse siden 2008.

Regeringen og Venstre uenige om Højteknologifondens fremtid

Mens Venstre vil nedlægge Højteknologifonden og bevare Det Frie Forskningsråd, så ønsker regeringen det stik modsatte. Venstres plan får også kritik af Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet, for nedlæggelsen af Det Frie Forskningsråd, fordi det har vist sig dygtigt til at lave kvalitetsvurdering af unge forskere og sikre midler til lovende talenter.

Universiteter dumper startprøven fra SU-reformen

Selv om SU-reformen lægger op til, at universiteterne indfører studiestartsprøver, der kan få inaktive studerende smidt ud af studiet, så vil de fleste universiteter slet ikke anvende prøven, skriver Politiken. Ifølge en rundringning, avisen har foretaget, er det kun Syddansk Universitet, der vil indføre studiestartsprøver. To universiteter – DTU i Lyngby og IT-Universitetet i København – overvejer muligheden, og de resterende fem universiteter kan ikke se ikke nogen grund til at indføre dem.
Politiken, 1. sektion, side 8, torsdag 2. maj 2013.

anfj@adm.ku.dk

Seneste