Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Ny dekan, nye tider på Humaniora

VAGTSKIFTE - Den kommende konstituerede dekan ved Det Humanistiske Fakultet varsler forandringer på fakultetet fra dag ét. Blandt andet vil han prioritere uddannelse og forskning højere og genoprette et godt forhold til de ansatte.

Når SAXO-Instituttets leder Ulf Hedetoft tiltræder som konstitueret dekan på Det Humanistiske Fakultet til august, vil han ikke bare holde taburetten varm, til en ny dekan er fundet. Den kommende dekan har masser af idéer til, hvordan man skaber et bedre fakultet, og han er klar til at trække i arbejdstøjet.

»Der kommer forhåbentlig til at ske meget i den periode, hvor jeg er konstitueret som dekan. Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig bare at sætte mig ned og lade som om, tingene kører, som de bør, for det gør de ikke,« siger han.

Den tilgang til rollen som konstitueret dekan bakkes op af rektor ved Københavns Universitet (KU) Ralf Hemmingsen, der til et stormøde om Humanioras fremtid i sidste uge understregede, at fakultetet ikke skal sættes på pause, bare fordi der er konstitution i en periode.

Anderledes ledelsesform

Ulf Hedetoft vil først og fremmest arbejde med at genskabe tilliden til fakultetet, både i forhold til organisationens effektivitet og ledelsesforhold.

»Der skal gøres noget ved den måde, fakultetet styres på. Den ledelsesstruktur, jeg forestiller mig, er noget anderledes den nuværende struktur,« siger han, men vil ikke løfte sløret for, hvordan den nye struktur ser ud – det skal meldes ud internt først.

Han vil dog sige så meget, at der bliver tale om en »mere direkte inddragelse af institutter og medarbejdere i relevante beslutningsprocesser.«

Også kommunikationen mellem de ansatte og ledelsen skal forbedres:

»Det har ikke fungeret helt lige så smidigt og effektiv, som det kunne, under den nuværende ledelse,« siger han.

Uddannelse og forskning i centrum

Når det kommer til Humanioras stramme økonomi, er Ulf Hedetofts mål, at fakultetet skal udnytte de midler, der er til rådighed, mere effektivt. Formålet er, at der skal frigøres flere penge til fakultetets kerneydelser – forskning og undervisning.

»Vi bliver nødt til at se på, om fakultetet bliver håndteret på den mest effektive måde, og det tror jeg ikke det gør lige nu,« siger han.

Blandt andet vil han se på, om der kan overføres penge fra administration til forskning og uddannelse.

»Jeg mener, at vi bruger for mange ressourcer på at administrere i øjeblikket, så forhåbentlig kan der overføres midler fra administrationsydelser til forskning og uddannelse over tid, det er i hvert fald min plan. Samtidig mener jeg, at fakultetet får for få midler i den interne budgetfordeling på KU, set i relation til fakultetets vægt målt i uddannelser, studerende og STÅ-produktion,« siger Ulf Hedetoft.

En fremtidig dekan?

Det er selvfølgelig begrænset, hvad Ulf Hedetoft kan nå i den overgangsperiode, som en konstitutionsperiode er, men måske får han masser af tid til at føre sine planer for Det Humanistiske Fakultet ud i livet. Han er nemlig ikke afvisende over for idéen om at skifte sin titel som institutleder permanent ud med titlen som dekan.

»Det er slet ikke utænkeligt, at jeg vil søge stillingen som dekan. Men det forudsætter selvfølgelig, at jeg ikke bare møder nogle spændende udfordringer i den første tid, men at jeg også har medvind, så jeg kan se, at der er en vej fremad,« siger han.

»Det er det gode ved at være konstitueret, at jeg får mulighed for at prøve tingene af.«

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste