Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Ny forskning kan afsløre alskens kopivarer (og redde menneskeliv)

Forskning — To forskere fra Nano-Science Center har opfundet et kemisk fingeraftryk, der med en app på mobilen kan afsløre, om en vare er forfalsket. Teknologien kan redde tusindvis af menneskeliv.

To forskere fra Nano-Science Center på Københavns Universitet har udviklet et 100 procent piratsikkert mærkningssystem, hvor hver enkelt vare har et mærke eller et såkaldt ‘tag’, der svarer til et unikt fingeraftryk.

Metoden til at afsløre kopivarer er den første af sin art i verden og kan bruges på alt fra medicin og vinflasker til designertasker og isenkram til tanks og krigsfly.

»Kort fortalt går det ud på, at vi har udviklet en slags gennemsigtigt blæk, der indeholder forskellige mikropartikler, som sprayes ud på en stregkode på fx papir. Partiklerne danner helt tilfældige, unikke mønstre af bittesmå hvide prikker, når de sprayes på, og derfor er det umuligt at kopiere dem,«  siger forsker og lektor Thomas Just Sørensen til Uniavisen.

For første gang nogensinde har forbrugerne mulighed for at sikre sig, at den vare de har købt, ikke er en piratkopi

Thomas Just Sørensen, forsker og lektor

Han har udviklet mærkningssystemet sammen med forskerkollega Riikka Arppe-Tabbara, og Thomas Just Sørensen tør godt kalde systemet for ‘verdens sikreste’:

»Sandsynligheden for at to varer har samme fingeraftryk er lig nul, så for første gang nogensinde har forbrugerne mulighed for at sikre sig, at den vare de har købt, ikke er en piratkopi.«

Kan redde menneskeliv

Systemet fungerer sådan, at hver enkelte vare, der forlader en fabrik, er udstyret med et mærke med sit eget aftryk, som er registreret i en database.

Det eneste forbrugerne skal gøre for at tjekke, om en vare er ægte, er at hente en app ned på mobilen. Herefter kan de scanne mærket på varen og tjekke, om der er et match med billedet i databasen.

Sådan er systemet testet

Forskerne har testet systemet ved at fremstille mere end 9.720 tags bestående af QR-koder printet på almindeligt papir og sprayet med den gennemsigtige blæk.

Hvert tag blev fotograferet med en mobiltelefon for at oprette en billeddatabase. Herefter blev billederne scannet med andre mobiltelefoner for at se om de matchede.

I nul procent af tilfældene skete der et falsk match. I 76 procent af tilfældene var der positivt match.

I de øvrige tilfælde skyldtes det, at fotoet var ude af fokus eller at mærket var snavset, og det krævede derfor et nyt billede, før matchet var der. Denne fejl vil software tage højde for.

»I dag har kunden ingen mulighed for at tjekke om varen er ægte, og det kan have store konsekvenser ikke mindst i Afrika og Indian, hvor der ifølge WHO dør 100.000 mennesker hvert år på grund af medicin, som viser sig at være forfalsket,« siger Thomas Just Sørensen.

Kopivarer er en voksende milliardindustri, der ikke kun gælder medicin, men har bredt sig til de fleste brancher. Blandt andet er vinbranchen hårdt ramt af piratkopierede vine, der har kronede dage på det kinesiske marked.

»Vi er blevet kontaktet af flere vinproducenter, der har vist stor interesse for vores system. Problemet med kopivarer er især stort i Kina, hvor mange velhavende kinesere er begyndt at samle på dyre vine. De fleste drikker ikke selv vinene, men har dem stående til pynt, og derfor kan kopiproducenterne i princippet fylde vand på flaskerne og alligevel sælge dem til en klækkelig pris,« siger Thomas Just Sørensen.

Fake malerier og møbler, farlig medicin

Herhjemme er det især malerier, designmøbler, ure og dyre Louis Vuitton tasker, som snyder danskerne, fordi de giver sig ud for at være ægte på nettet, men viser sig at være falske.

Problemet er dog langt mere alvorligt med de kopivarer, der ligesom medicinen udgør en reel sikkerhedsrisiko.

»Forfalsket isenkram kan have store sikkerhedsmæssige konsekvenser.  Fabrikanter af fly og krigstanks har for eksempel ingen mulighed for at vurdere, om de bolte og skruer, de bruger er piratkopier. Og det kan være fatalt, hvis kvaliteten ikke er i orden,« siger Thomas Just Sørensen.

Ideen kom på en konference

Det er lidt af et tilfælde, at han og forskningskollegaen Riikka Arppe-Tabbar begyndte at udvikle det, der sandsynligvis bliver det første piratsikrede mærkningssystem i verden.

»I mit hidtidige forskningsarbejde har jeg specialiseret mig i den gruppe af grundstoffer i det periodiske system, der kaldes sjældne jordarter. På en konference for to år siden præsenterede jeg mine forskningsresultater, og det var her, at nogle af deltagere gav mig ideen til, at jeg kunne bruge min viden til at fremstille antikopieringsmærker. Det havde jeg ikke selv tænkt på,« siger Thomas Just Sørensen.

Forskerne forventer at app’en vil være færdig i løbet af det næste år, og herefter skal systemet ud til producenterne.

»Der er ikke særlig mange i verden, der laver labels, så det er en forholdsvis enkelt proces, hvor det handler om at få fat i de fabrikanter, som producenterne i forvejen køber deres stregkoder og labels hos,« siger Thomas Just Sørensen.

Det eneste vi mangler, er at få færdigudviklet app’en, så forbrugerne kan scanne varerne

Thomas Just Sørensen, forsker og lektor

Mærkerne kan masseproduceres billigt, da blækket med mikropartiklerne kan sprayes på enhver slags stregkode og på mange forskellige materialer. Og alt peger på, at teknologien bag systemet nu er på plads.

»Vi har lige gennemgået knap 10.000 tests, hvor der i ingen af tilfældene var gengangere i mønstrene. Det eneste vi mangler, er at få færdigudviklet app’en, så forbrugerne kan scanne varerne,« siger Thomas Just Sørensen.

Københavns Universitet har taget patent på det piratsikrede mærkningssystem.

Projektet er støttet af Villum Fonden og Københavns Universitets Proof-of-Concept program.

Seneste