Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Aktivisme — Den 26-årige KU-studerende Carl Valentin er en af drivkræfterne bag Generation Grøn, en ny klimaaktivistisk bevægelse med rødder i SF's ungdomsorganisation. Ifølge Valentin skal organisationen ikke konkurrere med Den Grønne Studenterbevægelse, men forsøge at skabe mere viden om klimaforandringerne.
Om formiddagen den 1. februar forlod et væld af unge danskere deres skoler, gymnasier og universiteter og strejkede for klimaet. De holdt taler og løftede skilte i tolv danske byer fra København til Ribe, og de krævede handling fra hinanden og fra politikerne på Christiansborg.
Indsatsen var organiseret af Den Grønne Studenterbevægelse, der for alvor har fået vind i sejlene, måske særligt efter den 15-årige svenske skoleelev Greta Thunberg tog initiativ til klimastrejkerne.
Lørdag den 9. februar så en ny grøn bevægelse så dagens lys, da en flok unge SF’ere officielt stiftede Generation Grøn på et stormøde på Christiansborg.
Talsmand Carl Valentin, der ud over at være folketingskandidat for SF studerer samfundsfag og retorik på Københavns Universitet, siger til Uniavisen, at bevægelsen har et andet sigte end Den Grønne Studenterbevægelse. Generation Grøn er ikke undfanget for at markere sig offensivt med demonstrationer og strejker, målet er snarere at uddanne interesserede – særligt dem under 40 år – i klimaspørgsmålet.
»Jeg manglede et sted, hvor jeg sammen med dygtige folk, der ved noget om klimaområdet, prøver at blive endnu klogere. Hvor vi sætter os sammen og snakker om, hvordan vi kan få sat klimakrisen på dagsordenen og samtidig får holdt nogle arrangementer, hvor vi dygtiggør hinanden. Det er det, vi forsøger at opnå med Generation Grøn,« siger Carl Valentin.
I klimabevægelserne har vi heldigvis fakta på vores side
Studerende Carl Valentin
Han forklarer, at bevægelsen blandt andet vil afholde temaaftener med undervisning i forskellige politiske emner på det grønne område. Det kunne være landbrugets udledninger, den danske fødevarepolitik eller den grønne omstilling i transportsektoren. Målet er blandt andet at ruste bevægelsens medlemmer til at argumentere overbevisende for den fælles sag.
»I klimabevægelserne har vi heldigvis fakta på vores side, men det er stadig vigtigt, at vi, der er aktive, ved, hvad vi snakker om og er stærke i debatterne rent fagligt,« siger Valentin.
En talsmand fra Den Grønne Studenterbevægelse debatterede forleden med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt på TV 2 News, og bevægelsen har samlet store menneskemængder til deres strejker. Er der ikke en fare for, at man skader deres momentum ved at sprede indsatsen ud?
»Det mener jeg ikke, for vi kommer ikke til at konkurrere med dem. Mange af os er allerede en del af Den Grønne Studenterbevægelse, og de var også med til vores stormøde. Så jeg ser det ikke som et problem.«
»Vi vil heller ikke bruge så meget tid på at arrangere demonstrationer og komme i pressen, som de gør – det vil vi hellere gøre sammen med dem. Men vi synes, der er behov for et forum, hvor vi kan uddanne os inden for klima,« uddyber Carl Valentin.
Generation Grøn adskiller sig desuden fra Den Grønne Studenterbevægelse ved at tage afsæt i hjertet af en politisk ungdomsorganisation. Faktisk er organisationens navn taget fra en klimakampagne, som SF Ungdom stod bag. Og i pressemeddelelsen, der blev udsendt før stormødet på Christiansborg i lørdags, udtalte Pia Olsen Dyhr, SF’s formand, sig i rosende vendinger om projektet.
Carl Valentin, der er tidligere landsformand i SFU, siger nok, at bevægelsen er partipolitisk neutral – altså er for andre end unge SF’ere – men det betyder ikke, at den er uden ideologisk ståsted. Tværtimod er det en grundantagelse i Generation Grøn, at man ikke kan tale om klimaforandringer uden også at tale om kapitalismens vrangsider.
»Vi ser klimakrisen som kapitalismens krise. Vi har et marked, der løber løbsk og ikke løser problemerne i sig selv, og det er vigtigt at anerkende, at krisen er systemisk, når man skal komme med nogen langsigtede løsninger.«
Vi ser klimakrisen som kapitalismens krise
Studerende Carl Valentin
Har I vendt, hvilke løsninger I vil fokusere på?
»Nej, det har vi ikke endnu. Men jeg kan sige, at der skal nogle fundamentale forandringer til, i den måde vi indretter vores samfund på, og det er der enighed om.«
Det er langt fra alle, der ser kapitalismen som den grønne omstillings fjende. Kommer I ikke til at skræmme mange væk, nu hvor I har givet bevægelsen et så specifikt politisk udspring?
»Jo, det gør vi nok. Der er nok nogen, der ikke vil kunne se sig selv i Generation Grøn og vil mene, at vores temaaftener er for farvede. Og det er fair nok. Det ville jo være mærkeligt at lade, som om vi, der har startet det, ikke kommer fra SF – for det gør vi.«
»Desuden er det ikke vores mål at blive en kæmpestor organisation, der skal konkurrere med nogen. Vi vil hellere være en organisation, hvor folk, der interesserer sig for klimaspørgsmålet og har en kritisk indstilling til det kapitalistiske system, kan være med og blive klogere.«