Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Nyhedsoverblik: Kulturimperialisme skal sikre danske bygninger i udlandet

ØVRIGE MEDIER - Kulturimperialisme skal sikre danske bygninger i udlandet - Både medarbejdere og virksomheder vinder med et fleksibelt lønsystem - Hyldet af eksperter: Derfor er Rikkes verdensrekord så vild - Når dem, vi ikke kan lide, bliver valgt.

Kulturimperialisme skal sikre danske bygninger i udlandet

Danske politikere, især fra de borgerlige partier, synes, at det er en alle tiders idé at restaurere et 250 år gammelt danskbygget hus i den marokkanske havneby Essaouira, men Holger Bernt Hansen, professor emeritus ved Afrikastudier på KU er skeptisk. »Det er en underlig nationalistisk selvhævdelse at sige, at vi befandt os på en strålende top, dengang vi var en stor søfartsnation, og at det derfor er værd at sikre en bygning. Det er et forældet princip,« siger han til Politiken.

Både medarbejdere og virksomheder vinder med et fleksibelt lønsystem

De ansatte tjener mere, hvis deres løn forhandles lokalt på arbejdspladsen, end hvis lønnen forhandles via fagforeningen, viser ny forskning fra Københavns Universitet offentliggjort i det internationale tidsskrift Journal of Labor Economics. Og virksomhederne får bedre muligheder for at fastholde vigtige medarbejdere. Ifølge økonomiprofessor Jakob Roland Munch er forklaringen, at lønnen i højere grad kommer til at stemme overens med medarbejderens erfaring og indsats på arbejdspladsen. Det skriver nyheder.ku.dk.

Hyldet af eksperter: Derfor er Rikkes verdensrekord så vild

Svømmeren Rikke Møller Pedersen har skrevet sit eget afsnit i nyere dansk idrætshistorie, mener historiker og professor emerita ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet samt næstformand for Team Danmark Else Trangbæk. Professoren vil ikke rangere Rikke Møller Pedersens verdensrekord i forhold til andre store danske præstationer, men hun vil gerne fastslå i B.T., at der er tale om en endog meget stor præstation.

Når dem, vi ikke kan lide, bliver valgt

I Danmark og i resten af den vestlige verden vrider man hænder og har meget svært ved at acceptere, at vælgerne i Zimbabwe har udstedt et folkeligt mandat til, at præsident Robert Mugabe og hans Zanu-PFparti kan regere ludfattige Zimbabwe som en et-partidiktaturstat de næste fem år. »Men vi undervurderer, hvor populær Mugabe faktisk er i Zimbabwe,« forklarer Afrika-ekspert og leder af Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet Stig Jensen, der føler sig overbevist om, at flertallet af vælgerne i Zimbabwe faktisk ønsker Mugabe som leder, skriver Jyllands-Posten.

Seneste