Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
DIMENSIONERING - Et flertal vil præsentere en alternativ dimensioneringsmodel under debat i Folketinget onsdag den 10. december. Det ligner rektorernes eget forslag.
På onsdag den 10. december holder Folketinget en såkaldt hasteforespørgsel, hvor et flertal på 90 mandater vil pålægge regeringen at lave afgørende om på den dimensioneringsaftale, som uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) og rektorerne for landets universiteter ellers indgik kompromis om den 4. november.
Det siger folketingsmedlemmerne Esben Lunde Larsen (V) og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).
Den nye plan (som er vedhæftet som pdf) lyder, at de videregående uddannelsesinstitutioner skal dimensionere 2.500-3.000 pladser på bachelorniveau på selvvalgte områder, men der skal tages særlig højde for internationalisering, regionalisering og ‘sprogområdet’.
Regeringen kan i teorien vælge ikke at følge beslutningen om at dimensionere på en ny måde, men sker det, vil Folketingets flertal kunne give et mistillidsvotum til uddannelsesministeren eller statsministeren – det sidste er det samme som at vælte regeringen.
Spørgsmålet er, om uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen tør risikere, at det kommer til en mistillidsafstemning, eller om hun satser på, at sagen ikke er vigtig nok for SF til at vil fælde hende eller for den sags skyld regeringen.
En situation, hvor regeringen har er flertal i mod sig, som samtidig ikke ønsker at vælte regeringen er sjælden i dansk politik.
Det skete fra 1982 til 1988, hvor den borgerlige firkløverregering (C, V, KF, CD) var i mindretal i flere sikkerhedspolitiske spørgsmål, da støttepartiet Det Radikale Venstre var enige med Socialdemokratiet og venstrefløjen på det specifikke område.
Det alternative flertal i Folketinget pålagde regeringen at føre en udenrigspolitik, som udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der ønskede at give Danmark en stærk profil i NATO-samarbejdet, ikke ville efterleve.
Annette Vilhelmsen, SF, vil ikke afsløre, om hun er klar til at vælte ministeren eller regeringen.
Hun skriver i en mail, at hun tager »en ting ad gangen.«
Uffe Elbæk fra Alternativet vil heller ikke tage stilling til muligheden for et mistillidsvotum nu.
Det samme gælder for DFs Jens Henrik Thulesen Dahl:
»Vi forventer naturligvis at få forslaget vedtaget med det flertal vi er, som er bestående af Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative, Socialistisk Folkeparti og Alternativet (Uffe Elbæk). Derfor er tanker om mistillidsvotum slet ikke relevant på nuværende tidspunkt.«
Et punkt i det alternative flertals plan lyder, at den endelige dimensionering finder sted efter en grundig dialog med uddannelsesstederne. Regionale forskelle i ledigheden for folk med bestemte typer uddannelse skal også tages i betragtning, hvilket betyder, at uddannelsesstederne i de forskellige landsdele bliver ramt forskelligt – noget, rektorerne måske vil have svært ved at blive enige om.
Venstres Esben Lunde Larsen frygter dog ikke, at forespørgselsdebatten og den alternative dimensioneringsplan vil forsinke processen med at få beskåret uddannelserne.
»Universiteterne har en grydeklar model, og der er kun behov for nogle få møder,« siger han til Altinget.
Flere af partierne bag den alternative dimensioneringsplan går ind for en form for dimensionering – de har endda aftalt den på det principielle plan med regeringen, da Folketinget tidligere i år vedtog en vækstplan. (Her var en meget løst formuleret ‘dimensionering’ punkt nummer 77).
Skulle processen med at dimensionere alligevel trække ud, ville det ikke genere Dansk Folkeparti.
»Jeg så gerne, at vi skubbede det hele et år, hvis det ikke er muligt at nå,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl til Altinget.
Ifølge Uniavisens oplysninger rokker Folketingsflertallets nye planer indtil videre ikke ved uddannelsesministerens egen køreplan for dimensioneringen. Den er ikke sat i bero fra regeringens side.
chz@adm.ku.dk
clba@adm.ku.dk