Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Nyt grønt forskernetværk: »Vi skal genoverveje vores egen rolle som forskere«

Klima — Der måtte ekstra stolerækker til, da forskere fra alle landets universiteter lancerede Det Grønne Forskernetværk. De vil styrke forskernes stemme i den offentlige debat, presse universiteterne til at blive grønnere og skabe nye samarbejder på tværs.

»Det her møde kunne ikke have været på et bedre tidspunkt,« lyder det fra en af initiativtagerne, Mads Ejsing, da han byder knapt hundrede forskere velkommen til opstarten af Det Grønne Forskernetværk – et forum, der vil mobilisere forskere i kampen for klimaet.

De seneste uger har både Klimarådet og FN offentliggjort nedslående rapporter om klimaet, der melder om for langsom klimaomstilling og værre prognoser end forventet.

Til daglig er Mads Ejsing postdoc ved Institut for Statskundskab på KU, hvor han forsker i forholdet mellem demokrati og klima, men nu står han og sætter spørgsmålstegn ved den traditionelle tilgang til forskerens funktion i samfundet.

»Det er virkelig lige nu, at vi skal til at genoverveje vores egen rolle som forskere,« siger han foran en PowerPoint-slide med spørgsmålet »Hvad betyder det at være forsker i en tid med økologisk krise?«.

Propfyldt lokale

Mødet finder sted i et konferencelokale i Læderstræde mellem en H&M og en Pandora-butik. Til hverdag hører en række grønne organisationer som CONCITO, Plastic Change og Center for Applied Ecological Thinking til i bygningen, men fredag den 24. marts var den proppet med forskere fra landets universiteter.

Der var egentlig kun plads til 80, men det strømmer til med folk, nye rækker af stole opsættes og de sidste forskere må tage til takke med at læne sig op ad bagvæggen. Snart er den mellemstore konferencesal pakket med både Fjällrävenbukser og nystrøgede skjorter, mens snakken går på både engelsk og dansk. Over 190 har allerede sluttet sig til netværket, annonceres det.

»Hvor er her bare mange, man kender,« lyder det fra en i salen.

Forskere fra alle danske universiteter er dukket op. Fælles for mange er, at deres forskning har klimaet som omdrejningspunkt, og flere af dem er trætte af at levere forskning og se stiltiende til, mens andre drager konklusionerne om, hvordan man skal reagere på den viden.

»Skal vi bare leve op til det klassiske forskerideal om at levere viden, eller skal vi som dem, der ved mest om emnet også tage et ansvar for, hvad vi stiller op med den,« spørger Mads Ejsing retorisk.

Målet med netværket er tredelt, siger han. Det skal det skabe et rum for forskeres stemme i den offentlige debat, facilitere nye forskningssamarbejder og presse universiteterne til at blive grønnere.

»Vores værdier lige nu er ret brede, for vi vil gerne kunne favne en bred gruppe af forskere. Det betyder imidlertid ikke, at man ikke kan mødes internt i netværket og arbejde med sine egne idéer, der kan være mere vidtgående,« siger han.

Forsker fyret for aktivisme

Thea Quistgaard, ph.d.-studerende på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, fortæller i den efterfølgende paneldebat om sine overvejelser om at blive aktivistisk forsker.

»Jeg er bekymret. Der var en konference i USA, hvor to forskere lavede en 30-sekunders protest, hvor de udfoldede et banner om, at det var på tide at handle. De blev smidt ud af konferencen – og en af dem blev fyret,« fortæller hun.

Salen reagerer med et gisp, og snart ryger hænder i vejret. En fra publikum får ordet og mener, at forskerne bør stå sammen og sige sandheden som den er: »At kapitalismen i sidste ende leder til klimakrisen.«

»Vi skal også være opmærksomme på, at den retorik kan afskære os fra en stor del af befolkningen. I akademia har vi i forvejen en risiko for at blive reduceret til venstreorienterede, og det gavner os næppe som forskere eller som politisk engageret netværk,« svarer Thea Quistgaard.

En anden tilhører får ordet.

»Vi vil uundgåeligt møde modstand og blive sat i kasser, når vi blander os i debatten. Mine kollegaer frygter at blive stemplet som politiske, fordi det for mange er ensbetydende med ikkevidenskabelige. Men vi må kæmpe for, at vi kan forblive troværdige, selv om vi også forholder os til vores viden.«

Mads Ejsing runder af i det efterhånden iltfattige lokale:

»Der er ingen tvivl om, at der er en masse tanker og idéer i det her lokale lige nu. Dem håber jeg, at netværket kan være med til at få til at leve.«

Seneste