Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Nyt socialt netværk udfylder tomrum på KU

FAGLIG HYGGE - I den nystartede forening RÆKVÆRK har studerende med en funktionsnedsættelse af enten fysisk, psykisk, synlig eller usynlig karakter mulighed for at mødes, diskutere udfordringer og udveksle erfaringer. Men frem for alt skal det være hyggeligt. Muskelsvindsramte Mette Matzen ville ønske, hun havde haft tilbuddet tidligere.

Mette Matzen, der lider af muskelsvind og læser jura, har længe efterlyst et forum, hvor man som studerende med funktionsnedsættelse ikke er ’klienten’, der skal kontakte nogen for at få hjælp og vejledning, men derimod møder andre i en lignende situation.

Et sted hvor man kan få råd og vejledning om studieliv og jobmuligheder og mulighed for at dele op- og nedture.

Det er nu blevet en realitet med oprettelsen af studenternetværket RÆKVÆRK.

Føler sig til besvær

Mette Matzen har været forhindret i at møde op til eksamen på grund af defekte elevatorer og har flere gange oplevet, at hendes p-plads på fakultetet har været snuppet, så hun ikke har kunnet komme til undervisningen.

Se også: Portræt af en fighter

På grund af de ekstra udfordringer, der er ved at sidde i kørestol, har Mette ofte følt sig nødsaget til ringe til vejlederne for at høre om alt fra lokaler til dispensationer:

»Heldigvis er de rigtig søde, men man kan godt blive lidt nervøs for at trænge sig på. Jeg har jo mange spørgsmål – og tænk hvis der havde siddet en sur person bag røret. Så havde det ikke været rart at kontakte dem så mange gange. «

Hun håber med oprettelsen af studenternetværket at kunne undgå en del henvendelser.

For de studerende og af de studerende

Rækværk er et initiativ startet af Sammenslutningen af Unge Med Handicap, bedre kendt som SUMH, i 2013. I følge foreningens facebook-side er formålet at lave ”netværk for studerende med forskellige former for handicap, diagnoser og kroniske sygdomme på landets universiteter.”

Der lægges desuden vægt på, at det er en forening, som er ”for de studerende og af de studerende”, og at målet derfor er, at de studerende selv skal skabe og definere netværket på deres uddannelsesinstitution.

Indtil videre har RÆKVÆRK afholdt flere arrangementer og debataftener på landets universiteter herunder på CBS, Aalborg Universitet og KU.

Her er overgangen til arbejdsmarkedet, eksaminer og meget andet blevet drøftet. Der skal dog også være plads til bare at være sammen, så man har også inviteret til julehygge.

Et selvtillidsboost

For Mette Matzen markerer det at være med i RÆKVÆRK lidt af et vendepunkt. Hvor hendes handicap tidligere mest var en hindring for studierne, er det nu blevet indgangen til et nyt fællesskab.

Som torvholder for RÆKVÆRK på KU er hun med til at arrangere møder og foredrag, hvilket er et boost for både CV’et og selvtilliden.

Det er derudover afgørende for Mette Matzen, at RÆKVÆRK ikke kun går ud på at tale om problemerne og de negative ting forbundet med handicap. Det skal være sjovt og personligt og bygge på deling af erfaring og viden.

Hidtil har KU haft en del tilbud, som vedrører praktisk hjælp for studerende med funktionsnedsættelse. Men der har ikke været nogen sociale netværk, og det er en fejl, mener hun.

»Jeg har virkelig manglet et initiativ som RÆKVÆRK indtil nu. Det er så dejligt, at finde ud af, at man ikke står alene,« siger Mette Matzen.

Se RÆKVÆRKs facebookside på https://www.facebook.com/raekveark

Seneste