Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Økonomi er højdespringeren på Samf

OPTAG 2010 – Den højere arbejdsløshed får de unge til at vælge uddannelser med gode beskæftigelsesmuligheder, mener prodekan Birgitte Sloth

Økonomisk Institut var et af stederne, der måtte afskedige medarbejdere ved årsskiftet, men fremtiden må nu virke en del lysere efter årets ansøgertal er blevet gjort op.

579 har søgt om at komme ind på økonomistudiet i år, heraf har 259 valgt uddannelsen som deres førsteprioritet, en fremgang på 46 procent.

Se ansøgertallene på Samfundsvidenskab her

Jobmuligheder spiller ind

Ifølge Birgitte Sloth, prodekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Samf), ved man forbavsende lidt om de unges studievalg, men hendes bedste bud er, at den store stigning i interessen for Økonomi skyldes den økonomiske krise og den høje arbejdsløshed.

»Det er den samme tendens, der gør sig gældende som på de naturvidenskabelige fag, hvor der som på Økonomi kræves matematik på a-niveau. De kan opfattes som lidt tekniske, men til gengæld er kandidaterne sikre på beskæftigelse bagefter. Jeg tror, det betyder meget, om man kan få job eller ej, mens det ikke er vores erfaring, at den høje løn som økonom er så vigtig,« siger Birgitte Sloth.

Hun forventer, at Økonomi vil optage alle kvalificerede ansøgere, og at antallet af nye studerende bliver højere end sidste år.

Forsinket effekt

Ifølge Birgitte Sloth er de mange nye studerende selvfølgelig en fordel, når instituttet skal have budgetterne til at hænge sammen, selvom der går nogen tid inden effekten kan mærkes.

Universiteterne modtager nemlig først det såkaldte uddannelsestaxametertilskud fra staten, når en studerende har bestået det antal eksaminer, der svarer til et årsværk.

»Flere studerende har ikke en øjeblikkelig virkning, men det er klart, at det giver optimisme og får fremtiden til at se lysere ud,« siger hun.

Antropologi rykker

Ansøgertallet til psykologi er kun faldet en smule til trods for, at det også er blevet muligt at læse faget i Odense i år. Birgitte Sloth forventer en meget høj garantikvotient som de tidligere år.

Også Antropologi med 37 procent flere førsteprioritetsansøger og sociologi med næsten 19 procent flere oplever stigende interesse, men den fremgang har Birgitte Sloth ikke en grydeklar forklaring på.

Man interviewer hvert år en del af de nye studerende ved studiestart om baggrunden for deres studievalg, og det vil måske give nogle svar på baggrunden for den stigende interesse.

clba@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste