Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Øresundsakvariet er truet af lukning

KU´s museer — Akvariet, der hører under Københavns Universitet, kører med millionunderskud. Biologisk Institut hænger på regningen.

Øresundsakvariet i Helsingør, der ejes og drives af Københavns Universitet (KU), er i alvorlig fare for at måtte lukke.

Et underskud, der vil være vokset til fire millioner kroner i 2019 kan tage livet af akvariet, skriver Helsingør Dagblad.

Akvariechef Jens Peder Jeppesen vurderer, at den dårlige økonomi kan få KU til at lukke og slukke.

»Det her er meget alvorligt. Hvis vi ikke får rettet økonomien op inden for få år, vil universitetet højst sandsynligt lukke Øresundsakvariet. Måske sker det i 2019. Et universitet har forskning og uddannelse som sine hovedopgaver, ikke drift af et akvarium. Øresundsakvariet befinder sig på et meget farligt bjerg, og vi er hele tiden ved at rutsje ned i dybet,« siger Jens Peder Jeppesen ifølge TV2 Lorry.

Biologisk Institut hænger på underskud

Øresundsakvariet hører organisatorisk under Biologisk Institut på KU, der i forbindelse med akvariet også driver Marinbiologisk Sektion. Sidstnævnte vil dog ikke blive påvirket af en eventuel lukning, da enheden er organisatorisk adskilt fra akvariet, fortæller institutleder professor Niels Kroer.

Det er klart, at det er svært at drive noget, som år efter år giver underskud, og at det ikke er en hovedopgave for et universitet at drive et akvarium. Vi er opmærksomme på, at der skal være en fornuftig økonomi,

Niels Kroer, institutleder, Biologisk Institut

Institutlederen siger, at han ikke kan udtale sig konkret om akvariets fremtid, og han understreger, at det er akvariechefen, som personligt udtrykker sin bekymring for fremtiden.

»Men det er klart, at det er svært at drive noget, som år efter år giver underskud, og at det ikke er en hovedopgave for et universitet at drive et akvarium. Vi er opmærksomme på, at der skal være en fornuftig økonomi,« siger Niels Kroer.

Underskuddet var på 1,6 millioner kroner i 2016, og det ser ud til at vokse til 2,2 millioner kroner i år, 2,9 millioner kroner i 2018 og til 4,1 millioner i 2019.

Ifølge Niels Kroer betaler Biologisk Institut de ansattes løn og de øvrige driftsomkostninger, og instituttet må også dække det store minus.

Samarbejder med kommunen

Niels Kroer tilføjer, at akvariet kører et tæt parløb med Helsingør Kommune i et forsøg på at forbedre økonomien.

Man har blandt andet forbedret skiltningen, gået på sponsorjagt og indført rabatordninger for kommunens skolebørn.

Billetpriserne er også sat op, men Niels Kroer vurderer, at de ikke kan hæves yderligere, da det vil skræmme de besøgende væk.

Helsingør Kommune giver et årligt tilskud på 400.000 kroner, men det bliver ifølge borgmester Benedikte Kiær (K) ikke sat op.

Gæster på marsvinesafari på Øresund
billede: Øresundsakvariet
Marsvinesafari og snorkelture er to af måderne, akvariet forsøger at skaffe ekstra indtægter.
billede: Øresundsakvariet
billede: Øresundsakvariet

Får ikke tilskud fra staten

Årsagerne til de røde tal er flere, men en væsentligt forklaring er, at akvariet ikke får tilskud fra staten som andre kulturinstitutioner, museer og zoologiske haver.

Det er forbeholdt selvejende institutioner, så »ejerforholdene er en hæmsko,« siger Niels Kroer om tilhørsforholdet til universitetet.

Andre årsager er en renovering og ombygning, og øget konkurrence om gæsterne fra blandt andet Den Blå Planet og M/S Museet for Søfart.

Besøgstallet toppede med cirka 50.000 gæster årligt fra 2007 til 2012, men har siden 2013 ligget på lige over 40.000 årlige gæster.

Mulig redningsplanke

Den konservative gruppeformand Mette Abildgaard, der er valgt i Nordsjælland, vil dog gerne komme akvariet til undsætning. Ifølge TV2 Lorry vil hun forsøge at få det med på finansloven med en årlig driftsstøtte på to millioner kroner.

»Det er det, som skal til for at redde akvariet. Jeg håber, at resten af Folketingets partier vil være enige i, at er en skam, hvis stedet ikke eksisterer. Jeg tror på, at der er en chance for at det lykkes. Særligt hvis de andre folkevalgte i Nordsjælland vil bakke op om det her,« udtaler hun.

Institutleder professor Niels Kroer reaktion er, at »det ville være fantastisk«, hvis Øresundsakvariet kunne få et årligt driftstilskud.

Seneste