Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Østergaard: Arbejdsgivere og studerende skal kunne sende uddannelser til kvalitetstjek

NYHEDSOVERBLIK MANDAG - Østergaard: Arbejdsgivere og studerende skal kunne sende uddannelser til kvalitetstjek - Danmark sætter rekord i nye studerende - Masseuniversitet skader kvaliteten - Eva Smith bliver svær at erstatte - Ingen grøn omstilling af universiteterne - Manipuleret videnskab og vilde løgne - Små onlinemedier skal have statsstøtte.

Østergaard: Arbejdsgivere og studerende skal kunne sende uddannelser til kvalitetstjek

Eksperter kalder det problematisk, at uddannelsesminister Morten Østergaard nu vil have, at det skal være muligt for studerende og arbejdsmarkedets parter at udpege uddannelser, der skal have et såkaldt kvalitetstjek, skriver Information. Hanne Foss Hansen, der forsker i kvalitetssikring af uddannelser på Institut for Statskundskab ved KU, mener, at selv om det kan være fornuftigt at sætte ind over for uddannelser, hvor kvaliteten er for dårlig, skal man passe meget på med at lægge op til, at ordningen skal blive et klageorgan.

Danmark sætter rekord i nye studerende

Uddannelsesminister Morten Østergaard glæder sig over det sidste års to gange rekordoptag af studerende. Han ser det som et stort skridt i den rigtige retning om at nå regeringens mål om, at 60 procent af alle unge får en videregående uddannelse i 2020. Han glæder sig især over, at tekniske uddannelser er blevet mere populære, viser opgørelsen over optaget af studerende, som Uddannelsesministeriet offentliggør i dag mandag.

Masseuniversitet skader kvaliteten

Mange studerende leverer ikke den indsats, som universiteterne kræver af dem, og der uddannes en stor gruppe kandidater, som kan for lidt, skriver Peter Lauritsen, lektor ved Aarhus Universitet. Tilbage står spørgsmålet om, hvad der skal til for at løse problemet, skriver han i Information. Politikerne må på banen, fordi det er perspektivløst at blive ved med at gentage det, som ofte svares: mere pædagogisk undervisning, mener Peter Lauritsen.

Eva Smith bliver svær at erstatte

Politikens analyseredaktør Poul Aarøe Andersen er ked af, at Eva Smith, juraprofessor ved KU, stopper som formand for Det Kriminalpræventive Råd. I weekenden meddelte Eva Smith nemlig i et interview med Berlingske, at hun stopper efter 16 år på posten. Hun er nylig fyldt 70, så hendes afgang er helt udramatisk.

Ingen grøn omstilling af universiteterne

Strategien med at inddrage miljø og bæredygtig udvikling i universiteternes treårige udviklingskontrakter ser nu ud til at have fået grundskud, fordi den reelt er ekskluderet fra universiteternes arbejdsgrundlag i de næste tre år. Det skriver Lars Myrthu-Nielsen, sekretariatsleder for folkeoplysnings- og miljøorganisationen Øko-net, og Niels Henrik Hooge, cand.jur. Og bachelor i filosofi, i altinget.dk.

Manipuleret videnskab og vilde løgne

Selv om videnskaben burde være den mest hæderlige disciplin, der findes, så giver en ny udstilling ’Det er løgn – Forskerfusk og forfalskninger’ på Det kongelige Bibliotek (fra 6. oktober 2012 på Diamanten) mange eksempler på det modsatte. Ingeniøren.dk giver som eksempel fra udstillingen historien om Nietzsches manipulerende og ondskabsfulde søster, Elisabeth Förster-Nietzsche, der gennem et halvt århundrede ved destruktion og retssager manipulerede med filosoffens værker.

Små onlinemedier skal have statsstøtte

Et flertal i Folketinget overvejer at ændre medistøtten, så den flyttes fra store mediehuse og deres trykruller til små mediehytter, der kun udkommer på internettet. Det skriver Information. Flere medieordførere for Folketingets partier har givet udtryk for, at den statslige mediestøtte bør kunne udbetales til mediehuse med så få som tre journalister ansat.

Seneste