Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK TIRSDAG - Østergaard: For mange sabbatår skal koste det sjette SU-år - Venstre: SU-udspil ser lovende ud - Venstre glæder sig over regeringens løftebrud på SU-området - Massiv SF-modstand mod regeringens plan - Reform kan udhule SU'en - Mors og fars løn skal bestemme din SU - Hans Engell: regeringens SU-reform er en vindersag - Forsker: SU-reform tvinger studerende til at falde fra - Morten Østergaard brugte ni år på sin uddannelse - Studerende: SU-reform er en kynisk spareøvelse.
Ordningen med det sjette års ekstra SU til en videregående uddannelse bliver ændret, fastslår uddannelsesminister Morten Østergaard (R). Det skriver Berlingske. Det ekstra, sjette års SU skal fremover kun være tilgængeligt for de unge, der holder sabbat i mindre end to år mellem deres ungdomsuddannelse og videregående uddannelse. I en anden artikel i Politiken formuleres det sådan, at regeringen vil straffe studerende, der tager mere end to sabbatår. Det kom frem, da uddannelsesminister Morten Østergaard (R) foran en sal propfyldt med flere hundrede studerende på Aarhus Universitet løftede endnu en flig for, hvad regeringens udspil til en SU-reform kommer til at indeholde.
Venstres SU-ordfører Mads Rørvig er meget forundret over uddannelsesminister Morten Østergaards forslag til en SU-reform, som kom mandag. Det skriver Jyllands-Posten. Mads Rørvig siger, at Venstre inden sidste folketingsvalg foreslog noget, der ligner Morten Østergaards melding nu, men dengang sagde Morten Østergaard, ifølge Mads Rørvig, at »SU’en er en “kanonsucces”, som der ikke skal skæres i«. Mads Rørvig kan godt forstå, at de studerende er sure over regeringens forslag til en SU-reform, fordi regeringen lovede noget andet både før og efter sidste folketingsvalg. I en anden artikel i Jyllands-Posten glæder Mads Rørvig sig til at se hele regeringens udspil.
Venstres SU-ordfører Mads Rørvig er glad over, at regeringen begår løftebrud på SU-området over for de studerende, fordi med løftebruddet har regeringen nu flyttet sig så meget på området, at Venstre kan finde en fornuftig løsning på et fremtidigt SU-system sammen med regeringen. Det skriver BT.
Uden undtagelse: Ingen af SF’s lokalformænd vil skære i SU’en. Det viser en rundspørge, som studenterbladet Momentum har lavet blandt 55 af SF’s 111 lokalformænd, skriver Jyllands-Posten.
På 10 år kan SU’en blive udhulet med 560 kroner før skat for udeboende SU-modtagere. Det kan blive konsekvensen af det udspil til en SU-reform, som regeringstoppen fremlægger i dag, skriver Berlingske.
Regeringen vil lade alle hjemmeboende studerende få SU efter forældrenes indkomst, skriver Jyllands-Posten. Meningen er, at studerende med vellønnede forældre skal have mindre i SU. I dag er hjemmeboendes SU kun afhængig af forældrenes indkomst for unge mellem 18 og 20 år. Politiken beskriver, at ifølge TV 2 News vil regeringen skære i de såkaldte ‘café-penge’ ved at skære i SU’en for hjemmeboende studerende mellem 20 og 23 år. Ifølge TV 2 News vil uddannelsesminister Morten Østergaard dog ikke udtale sig konkret om den del af regeringens udspil til en SU-reform.
Regeringens planer om at spare penge på SU’en nyder bred opbakning i befolkningen, vurderer politisk kommentator Hans Engell, ifølge Politiken.
Forslaget til regeringens SU-reform kan ende med at skubbe nogle studerende helt ud af deres uddannelse, vurderer Palle Rasmussen, der er professor ved Center for Uddannelsesforskning ved Aalborg Universitet. Han tror, at en del studerende vil lade sig dumpe med vilje, hvis de ikke føler sig eksamensparate, skriver Jyllands-Posten.
Som uddannelsesminister i dag kræver han de unge studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet, men selv var han ni år om at blive uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet. Trods et studieforløb, der langt overskred den normerede tid, så finder Morten Østergaard det ifølge Jyllands-Posten alligevel legitimt at skynde på de studerende af i dag, skriver Jyllands-Posten. Som Morten Østergaard selv forklarer sig til Jyllands-Posten, så har han jo også holdninger om førtidspension og kontanthjælp, selv om han aldrig har modtaget nogen af delene.
De studerendes utilfredshed med regeringens kommende SU-reform fik frit løb under et dialogmøde mellem de studerende og uddannelsesminister Morten Østergaard i Aarhus. Der lød ifølge en artikel i Information et sandt helvedeskor af fløjter og nytårshorn, da uddannelsesministeren ankom, og en studerende formulerede sin kommentar til udspillet til en SU-reform sådan, at hun føler, hun er blevet pacet og presset fra hun var helt lille, men alligevel vil hun aldrig kunne gøre det godt nok.
Danske Studerendes Fællesråd (DSF) kalder Morten Østergaards forslag til en SU-reform for uansvarligt og ser indtil videre de fremlagte forslag som udelukkende kyniske spareøvelser, skriver Information.
anfj@adm.ku.dk