Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Olli bider til bolle - EU på KU

Københavns Universitets EU-engagerede prorektor glæder sig til at bide skeer med manden, der er ansvarlig for at udvide en noget fastkørt union i de kommende år

Få dit EU-fix på tirsdag, når Københavns Universitet får besøg af Olli Rehn, den kommissær, som sidder med ansvaret for at udvide verdens største økonomiske og politiske enhed.

Finske Olli Rehn lover at diskutere sprængfarlige politiske spørgsmål som Tyrkiets mulige medlemskab af EU og forholdet til lande som Ukraine, som Rusland i dag definerer som sit interesseområde. Rehn vil desuden give sit bud på, hvordan udvidelserne har styrket EU’s muligheder for at spille en global rolle – formentlig gode udgangspunkter for et godt gammeldags politisk skænderi.

Islam også på EU-hjernen

Især spørgsmålet om Tyrkiet i EU er populært stof i den danske politiske debat, hvor moden for hjemlige EU-politikere for tiden dikterer civilisationssammenstødsdragt med tilhørende besværgelser om at Tyrkiet er det store fremmede, det islamiske, alt det, vi ikke kan rumme.

Men EU’s officielle politik er anderledes, og derfor kan Olli Rehns input meget vel være en kontrast og tilføjelse til diskussionen i Danmark.

20 år efter i stilstand?

Prorektor på Københavns Universitet, Lykke Friis, som selv har hentet sine akademiske sporer i EU-forskningen, glæder sig i hvert fald til at være ordstyrer for en hard talk om sit yndlingstema. Og når mødet er særlig interessant, er det fordi det finder sted i 20-året for Berlinmurens fald, den begivenhed, der skabte et helt nyt Europakort og satte gang i EU’s vokseværk.

I de senere år er EU’s udvidelsesproces fundet sig et marchtempo omtrent på niveau med en opklodset bils.

»Men,« pointerer Lykke Friis, »Unionens venteværelse er altså godt fyldt. Der er en række lande, der er interesserede i at være med – ikke bare Tyrkiet, også Island, Balkanlandene og Ukraine. Og det er faktisk også EU’s officielle politik at blive større.«

Olli bider til bolle

Men er kommissæren i stand til at levere? Politikere med ansvar for store bureaukratiske systemer har det med at kaste fra underhånden, tale publikum, og være garanter for en virkelig slap debat.

Hvordan vil du få Olli Rehn til at bide til bolle?

»Det er aldrig et problem at få en ægte debat til de her arrangementer. De studerende er gode til at fange talerne og engagere dem,« siger Lykke Friis. Hun peger på, at bølgerne gik særdeles højt til forårets debatmøde om krigen i Afghanistan, og hun er ikke i tvivl om, at Olli Rehn også er klar til at gå i clinch med deltagerne tirsdag.

»Olli Rehn er en vældig god taler, han er uddannet fra Oxford, og jeg ved, at han kan gå ind i den form for town hall-dialog, vi er ude efter.«

Uforudsigeligheden er bedst

Lykke Friis forventer ikke at vi får svaret på, hvornår Tyrkiet bliver EU-land. »Men vi får i hvert fald nogle vurderinger fra en helt central aktør. Vi får indsigt i, hvad deres tænkning er i EU.«

Hun håber, at mødet vil tiltrække udenlandske studerende, allerhelst folk fra lande med aktier i et kommende EU-medlemskab.

»Der er også stor forskel på, hvilke spørgsmål folk stiller, hvis de kommer fra Teologi frem for for eksempel Tysk. Det er den slags, der gør de her møder spændende. Spørgsmålene er umulige at forudse.«

chz@adm.ku.dk

Seneste