Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Nu kan du paddleboarde med studenteridrætten

Studenteridræt — Vi var med, da et hold studerende prøvede kræfter med den hawaiianske vandsport stand up paddling for første gang.

Bag Kanonbådsskur 6 på Holmen vokser græsset højt, og der er grønne, vilde planter, mens vandet i den cirka 100 meter brede kanal klukker fredeligt lige under det kajområde, hvorfra det er muligt at tage sin kajak, kano eller sit surfbræt ud af det store, sorte træskur for at søsætte det som træningsfartøj.

I dag er himlen tilmed (næsten) blå, og luften er meget varm af en septemberdag at være. Christiania ligger lige ovre på den anden side, og nogen har anlagt en solgul ø af flydende beboelseshuse midt ude i kanalen. Det hele virker så hippieagtigt, som det kan blive i en storby.

Christian Engkilde arbejder som underviser for de studerende fra Københavns Universitet, der har meldt sig til en af studenteridrættens 70 discipliner dette efterår, og hver disciplin kan have mange hold. Alle aktiviteterne hører under Københavns Universitets Studenter Idræt (KSI).

Gammel teknik fra Hawaii

I dag gælder det stand up paddling, hvor deltagerne står op og padler på et surfbræt. Det er kursets første træningseftermiddag, og man fornemmer en vis anspændthed i luften, mens syv unge mænd og kvinder henter hver sit bræt ud af skuret og måske tænker: kan jeg holde balancen?

Kursusleder Christian Engkilde introducerer stand up paddling for de syv fremmødte studerende. Helt fra begyndelsen taler han også om sikkerhed.
billede: Anders Fjeldberg
Kursisterne slæber deres brætter ud af skuret. Brætterne er pænt store og stabile, så de er nok nemmere at stå på end et normalt surfbræt.
billede: Anders Fjeldberg
Der er kun cirka 30 cm fra 'kajen' og ned til vandet i kanalen.
billede: Anders Fjeldberg

Teknikken er slet ikke så ny, som man skulle tro. Den stammer fra instruktører på Hawaii, der skulle assistere surfere, og her man har brugt den længe, fortæller Christian Engkilde. Teknikken gjorde det muligt for instruktørerne at komme til og fra, og stående havde de et meget bedre overblik end liggende. Sidenhen er teknikken blevet til en sport i sin egen ret.

Ude midt i Holmens Kanal passerer nogle trænede stand up paddlers på deres brætter. Det ser næsten ud som om de flyver selvsikkert hen over vandet. Øvelse gør mester … siger man.

Sluger mange kalorier

Stand up paddling kræver rigtig meget af ens balanceevne. Det er måske ikke så overraskende. Til gengæld er der noget andet, der ofte ender med at overraske deltagerne.

Instruktør Christian Engkilde viser, hvordan man padler - hvis man stod på surfbrættet.
billede: Anders Fjeldberg
På rad og række er det så kursisternes tur bagefter.
billede: Anders Fjeldberg
Deltagerne skal også lige lære lidt om at gå ned i knæene på den rigtige måde for at kunne holde balancen.
billede: Anders Fjeldberg

»Når man kommer hjem, så er man træt i hele kroppen. Man tror, man kun bruger armene, fordi man skal padle, men man bruger også benene rigtig meget. På en eller anden måde må det sluge nogle kalorier, for det er alle musklerne i kroppen, der arbejder,« siger Christian Engkilde.

Idrætten har også en anden fordel.

»Det er et rigtigt godt tur-redskab, for man står op og har overblik. Når man ser på folk, der dyrker stand up paddling, fx dem derovre, så kan man se, at de kigger rundt. Derimod har man et dårligt overblik fx i en kajak, hvor det kan være svært at se hen til en bøje eller over en kajkant,« siger han og tilføjer:

»En lille detalje er, at lidt længere ned ad kanalen kan vi nå de vilde pærer i træerne fra vores surfbræt. Det kan vi ikke fra en kajak.«

Er del af en outdoor trend

Den i øvrigt velkendte teknik med stand up paddling vinder udbredelse herhjemme, fordi der er gang i det, som Christian Engkilde kalder en outdoor trend, og der er også stadig flere, der har mod på at dyrke vandsport.

Brættet lægges ned i vandet.
billede: Anders Fjeldberg
De første øvelser handler også om sikkerhed. Teknikken med at ligge ned og 'padle' med hænderne kan man altid bruge for at komme i sikkerhed, og den er effektiv
billede: Anders Fjeldberg
Snart ligger hele flokken og flyder på maverne, mens Christian Engkilde viser dem, hvordan man kommer at stå. I øvrigt havde havde ingen af kursisterne det umuligt svært ved at gøre ham kunsten efter.
billede: Anders Fjeldberg

»Når danskerne kommer til stranden og ser nogen bevæge sig rundt, så får de også lyst til det. Mange kaster sig måske først over kajakken, og nogle få af dem synes så, det er sjovere at stå op og padle. Der har været en efterspørgsel på det, og de sidste to år har KSI derfor haft stand up paddling på programmet,« siger Christian Engkilde.

Desuden er brætterne meget nemmere at have med at gøre rent udstyrsmæssigt end fx sejlbåde. Brætterne lægges bare ind i Kanonbådsskur 6 igen efter endt træning – og de kan meget mere end blot at blive padlet frem og tilbage i Holmens kanal.

De første spæde skridt ...
billede: Anders Fjeldberg
Kræfterne bliver i høj grad brugt på at holde balancen, faktisk mindre på at padle. Det gælder nok især på den første tur.
billede: Anders Fjeldberg
Efter at have prøve at stå op at padle, foreslår Christian Engkilde, at deltagerne sparer lidt på kræfterne ved at sætte sig på knæ i stedet for.
billede: Anders Fjeldberg

»Vi tager også ud og surfer på dem nede ved Amager Syd. Når vinden er fra sydvest, ruller bølgerne rigtig godt ind mod stranden. Desuden egner stand up paddling sig til naturoplevelsesture. Vi har været afsted med de studerende til Åsnen i Sverige i august. Vi har været på Mølle Å-tur og på en Amager rundt-tur; og  på søndag skal jeg med et let-øvet hold på tur i Københavns Sydhavn, og der er mange andre muligheder,« siger Christian Engkilde.

Hans mål med træningen er at give deltagerne lyst til at lære at fritræne.

Christian Engkilde fortæller, at mange af dem finder selv ud af, via fx Facebook, at tage på tur sammen om søndagen. De to første måneder, i september og oktober, modtager de undervisning. Derefter bliver de ’frigivet’, så de kan træne selv hele vinteren igennem … hvis de altså tager en koldtvandsprøve sammen med Christian Engkilde i november.

Seneste