Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Organisk byggeri skal huse planteforskning

NYBYGGERI - Vinderprojektet om et nyt forskningscenter, der skal samle planteforskningen, er kåret, og Københavns Universitet kan gå i gang med at opføre Copenhagen Plant Science Centre, der skal ligge på Det Biovidenskabelige Fakultet.

Vinderen af projektkonkurrencen om udformningen af Copenhagen Plant Science Centre er fundet. Det bliver Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S som skal tegne de fysiske rammer til Planteforskningscentret, der skal ligge på Det Biovidenskabelig Fakultet – life.

Byggeriet forventes færdigt i 2015.

I 2010 besluttede bestyrelsen på Københavns Universitet efter indstilling fra rektoratet at samle universitetets planteforskning i ét nyt forskningscenter på Life med henblik på at blive et af verdens førende planteforskningscentre.

Celleformer inspiration

Det nye planteforskningscenter skal i første omgang bestå af 6.825 kvadratmeter laboratorie- og undervisningsfaciliteter, men vinderen af arkitektkonkurrencen har også skullet lave en helhedsplan for området på i alt 25.000 kvadratmeter med flere efterfølgende endnu ufinansierede byggeetaper.

Vinderforslaget tager udgangspunkt i en konceptuel tanke om plante- og celleformer som designparameter for byggeriet.

»Forslaget giver et enkelt, smukt svar på den komplekse opgave at bygge det nye planteforskningscenter. Byggeriet tilpasser sig harmonisk til stedet som en parafrase over en celledeling, der udspringer af det eksisterende byggeris rette linjer,« udtaler juryen blandt andet i forbindelse med kåringen af vinderen.

Juryen har bestået af repræsentanter fra Universitets- og Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet, medlemmer fra Frederiksberg Kommune og tre fagdommere.

Planteforskning i verdensklasse

Centret skal samle forskning og uddannelse inden for plantebioteknologi og styrke forløbet fra grundforskning til industriel anvendelse af forskning i planter og bioteknologi.

Omdrejningspunktet for Copenhagen Plant Science Centre er at skabe ny viden, som kan udnytte planters uudtømmelige muligheder inden for blandt andet udvikling af bæredygtig energi, fødevarer og medicin. 

Klimaforandringer, fødevaremangel og fossil energikrise er eksempler på globale udfordringer, som centrets forskere skal forsøge at finde løsninger på.

»Copenhagen Plant Science Centre bliver et af de mest avancerede af sin art i verden, og vil kunne tiltrække nogle af de dygtigste forskere og studerende. Samtidig er der lagt op til et tæt samarbejde med den private forskning og universiteterne, som er en af de veje vi skal gå, for at skabe fortsat vækst i Danmark,« sagde videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) i forbindelse med offentliggørelsen af vinderprojektet.

khkr@adm.ku.dk
clba@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste