Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
AKTION - Gruppen Et andet universitet har besat rektors kontor en dag tidligere end annonceret. De vil blive indtil fremdriftsreformen og dimensioneringsreformen er trukket tilbage. På mandag kommer NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg og et større sikkerhedsopbud forbi.
Protestgruppen Et andet universitet annoncerede tidligere i dag, at de torsdag den 16. april ville besætte rektors kontor på Nørregade – og iværksætte lignende aktioner i Aarhus og på RUC.
Nu viser den melding sig at være et bluffnummer. Gruppen har i stedet slået til i dag onsdag ud fra det, gruppen selv har kaldt ‘Egon Olsen-planen’. Rektorgangen er ifølge gruppen blokeret »på ubestemt tid« – indtil fremdriftsreformen og dimensioneringsreformen er trukket tilbage.
Det er kun selve rektorgangen, der er blokeret. Fællesadministrationens øvrige medarbejdere, både på de andre etager i Nørregade 10 og i de omkringliggende bygninger, vil dermed ikke blive påvirket af blokaden.
Aktionen begyndte klokken 15, da cirka 20 studerende fra gruppen mødtes på Cafe Nutid, som ligger over for indgangen til Københavns Universitets fællesadministration på Nørregade 10. Tre kvarter senere marcherede de – efter en kort diskussion om, hvilken indgang, der egentlig ledte ind til rektors kontor – mod hovedindgangen og gik herfra ind på rektorgangen.
Her bankede de høfligt på dørene til sekretariatets kontor, forklarede de knap 8-10 ansatte, der var på arbejde, at de havde 15 minutter til at pakke deres ting og tage hjem – og at rektorgangen hermed var blokeret.
På det tidspunkt blev de studerende mødt af Steen Ulrich, vicedirektør i rektorsekretariatet, som spurgte, hvor længe de havde tænkt sig at blive der. Da han fik svaret »på ubestemt tid«, informerede han gruppen om, at de blev nødt til at lade en vagt komme forbi og holde opsyn. Det var gruppen indforstået med.
»Det virker jo stille og fredeligt so far,« sagde Steen Ulrich.
»Det er også meningen,« svarede en af de studerende.
Da Ulrich efterfølgende spurgte, hvornår de ansatte kunne komme ind igen, lød svaret, at de ikke kan komme ind, medmindre de slutter sig til blokaden.
Herefter udvekslede Ulrich telefonnummer med en talsmand fra gruppen og forlod den med replikken »God fornøjelse!« og en formaning om, at de skulle passe godt på det gamle inventar.
Rektor Ralf Hemmningsen selv var ikke til stede ved aktionen, og både han og prorektor for uddannelse Lykke Friis er bortrejst torsdag. Da Uniavisens udsendte fortalte dette til Jeanette Søgaard, en af gruppens talsmænd, sagde hun: »Det tror jeg ikke, vi vidste. Jeg gjorde i hvert fald ikke.«
En anden af gruppens talsmænd, Magnus Esmark, vidste det heller ikke: »Men det tager ikke noget fra det politiske indhold, at han er bortrejst,« sagde Magnus.
Et andet universitet protesterer ikke kun mod fremdriftsreformen og dimensioneringsplanen. De mener også, at en lang række reformer de sidste ti-femten år har omdannet universitetet til en fabrik, der skal køre de studerende hurtigt igennem studierne, så de kan komme ud og skabe profit til det private erhvervsliv.
Da Uniavisen forlod de studerende, gik nogle af dem rundt og betragtede gamle gobeliner og forgyldte portrætter på væggene, mens andre hængte bannere op – og en sagde: »Hey, pas på Holmegaard-vasen.«
Ifølge en nyhed på KUnet medfører rektors fravær, at det vil være universitetsdirektør Jørgen Honoré og prorektor for forskning og innovation Thomas Bjørnholm, der torsdag morgen vil møde de studerende, hvis de er interesserede. Jørgen Honoré har samtidig opfordret de ansatte, der bliver berørt af blokaden, til at undgå konfrontationer med de studerende.
På mandag skal NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, besøge Københavns Universitets bygninger i centrum. Under overskriften Et vendepunkt for vores sikkerhed? skal generalsekretæren kl. 14 holde oplæg i festsalen på Frue Plads.
Med generalsekretæren følger et større sikkerhedsopbud. Hvorvidt det vil påvirke de studerendes blokade – og Jens Stoltenbergs mulighed for at få en kop kaffe på rektors kontor – vides endnu ikke.
dennis.christiansen@adm.ku.dk