Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

På rejse i en by delt af dominobrikker

BERLIN - er Europas kulturelle centrum. Og en nedslidt storby i økonomisk krise. Verdens tredjestørste tyrkiske by. Og Tysklands hovedstad. Den 9. november var det 20 år siden, at Muren faldt, og i den forbindelse havde 24 geografistuderende arrangeret en studietur til karrypølsens højborg

Mit hjerte banker hurtigt, og jeg kan mærke en snert af panik. Jeg kan ikke se enden på muren, ved ikke hvor den starter eller slutter. Der er ikke grå beton, pigtråd og bevæbnede vagter, men kulørte, overdimensionerede dominobrikker og smilende frivillige i sølvfarvede jakker.

Alligevel kan jeg ikke komme igennem, og jeg er helt alene her på østsiden. Alle de andre er på vestsiden af den midlertidige mur der gennemskærer Berlin i anledning af 20-året for Murens fald.

Vi er 24 geografistuderende afsted på en studietur, vi selv har arrangeret. Vi er taget til Berlin – danskernes foretrukne destination når der skal holdes bohéme-storbyferie. Men der er ikke afsat tid til at slentre op ad Kurfürstendamm eller genbrugsshoppe på Kastanienallee. Der står byudvikling på programmet, og vi står tidligt op hver morgen for at se byfornyelsesprojekter og diskutere Berlins kreative økonomi.

Verdens sjoveste networking

Turen er arrangeret af den nystartede forening Samfundsgeografisk Studenterforening (SGS), og har fået økonomisk støtte fra Institut for Geografi og Geologi, så deltagerbetalingen er meget lav.

Geografistudiet tilbyder en bred pakke af fagretninger, og SGS er stiftet for at give et samlingspunkt for geografer med samfundsfaglige interesser.

En af de aktiviteter, der skal være med til at opbygge det samfundsgeografiske netværk, er studieturen til Berlin.

Den usynlige mur

Da jeg står dér ved siden af Brandenburger Tor, afskåret fra de andre af dominomuren, får jeg i et kort øjeblik følelsen af den frustration og magtesløshed, millioner af mennesker må have følt i mange årtier.

Vi er samme dag blevet vist rundt af den danske journalist Peter Wivel, som har fortalt om begivenhederne op til murens fald, om modstandsbevægelserne i DDR, og om de forskelle mellem øst og vest, der stadig eksisterer Berlin og Tyskland.

Samme billede af et på mange måder splittet land blev tegnet for os på Den Danske Ambassade. Her ser vi de bekymrende statistikker over den høje arbejdsløshed og lave valgdeltagelse i Østtyskland. Berlin er én af de fattigste forbundsstater, og vi oplever på flere måder det dilemma, byen befinder sig i.

Billig øl og bohéme-stemning eller storkapital og vækst?

Den tyske hovedstad har desperat brug for at tiltrække store firmaer, der kan bringe kapital og arbejdspladser til byen. Samtidig har den formået at opbygge et stærkt brand som rå, kunstnerisk og kreativ – et image, der tiltrækker mange turister. Specielt vi danskere elsker den billige øl og den autentiske stemning.

Men vil vi blive ved med at besøge byen, hvis de snuskede barer og åbne kunstnerværksteder erstattes af 30-etagers hovedsæder for multinationale firmaer?

Sikkert er det i hvert fald, at Berlin lige nu er fagligt guf for vores gruppe af samfundsgeografer. På trods af manglende søvn er alle derfor med på de dagslange udflugter rundt i byen. Vi ser urban pioneering, kreativ udnyttelse af tomme huse, med en professor fra Humboldt Universitetet, holder oplæg for hinanden om social sammensætning og forandring i forskellige bydele, og så slutter vi af med den helt store finale: Fejringen af Mauerfall 2009.

Muren, der blev væltet

Jeg finder naturligvis hurtigt ud af, at dominobrikkerne kun går til Potsdamer Platz, og griner lidt af min irrationelle koldsved over at være lukket inde på østsiden.

Det tager mig ti minutter at komme rundt om muren, og dér står de andre. Det er jo bare en symbolsk mur denne gang, ingen grund til panik.

Alligevel mærker jeg en kuldegysning da den første dominobrik, til lyden af 1 million menneskers jubel, væltes om aftenen den 9. november, og muren langsomt falder hele vejen fra Potsdamer Platz til Rigsdagen.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste