Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
KU’s udenlandske studerende er vilde med mentorordningen, men der mangler frivillige til efterårssemesterets landgang af udlændinge
Når Claudia fra Tyskland eller Tomas fra Spanien ankommer til Danmark, er der nogen der venter på dem. En ven de endnu ikke kender har allerede hentet nøglen til deres lejlighed og skaffet en cykel måske.
Vennen er en såkaldt mentor. En frivillig guide der hjælper udvekslingsstuderende med at falde til i Danmark.
Mentorordningen har været en succes siden dens start for mere end 15 år siden. 80 procent af de udvekslingsstuderende bruger den, så der mangler stadig frivillige studerende til at hjælpe endnu flere med at falde til på Københavns Universitet.
Praktiske ting
Der er omkring 1.000 brugere af mentorordningen om året, og efterspørgslen stiger hvert år. Koordinator af ordningen, Nete Krogsgaard Niss, glæder sig over de mange der allerede hjælper, men håber der vil komme flere til.
»Som mentor skal man hjælpe med praktiske ting i starten. Det er nødvendigt for at man kan falde til. Men det er ikke de praktiske ting der er sjove, det er det sociale og venskaberne,« forklarer Nete Krogsgaard Niss der selv har været mentor i flere år.
»Der er mange fordele ved at være mentor. Man møder en masse søde mennesker, man har mulighed for at lære forskellige sprog, og når man selv tager til udlandet, kan man bo gratis mange steder i verden,« siger Nete Krogsgaard Niss.
Matematisk mentor
Lorric Ziegler er fra Østrig. Han er matematikstuderende og ankom til Danmark sidste efterår.
»Det er vigtigt med en ‘buddy’ i starten. Det var fedt at Esben, min mentor, ventede på Hovedbanegården da jeg kom til København – og vi har det virkelig sjovt,« fortæller Lorric Ziegler på en blanding af engelsk og gebrokkent dansk.
Lorric er Esben Halvorsens første mentee, men Esben er allerede meget tilfreds med ordningen.
»Det er fedt at man møder så mange anderledes mennesker i forbindelse med arrangementerne, og så er der jo rigtigt gode muligheder hvis man selv vil af sted til udlandet,« fortæller han.
Lorric er meget begejstret for de danske fester og mulighederne for at opleve mennesker fra andre lande i sociale sammenhænge.
»Man lærer hvordan man skal passe ind i sammenhæng med mange forskellige mennesker og deres kulturer,« forklarer han.
Lorric tager hjem efter Roskilde-festivalen, men overvejer selv at blive en slags mentor på sit universitet i Østrig.
Esben Halvorsen der er ph.d.-studerende, skal selv til USA som udvekslingsstuderende og regner med at tiden som mentor har åbnet nogle døre og givet ham viden han kan bruge derovre.
Sikkerhedsnet
Lena Schiller er udvekslingsstuderende ved Statskundskab og ankom fra Lübeck i efteråret. Hun er meget glad for mentorordningen og er selv udvekslingskoordinator i Tyskland.
»Det er rigtig godt at vide at der er nogen der venter på en når man ankommer. Det er fedt at det bare er studerende der hjælper dig fordi de har lyst og ikke en eller anden der er betalt for at være din ven,« siger Lena Schiller.
Hun forklarer at der er ret stor forskel på de danske og tyske mentorprogrammer.
»I Tyskland er der stort set kun hjælp i starten. Her på Københavns Universitet er det hele året – og man bliver venner med sine mentorer,« fortæller hun.
Hun ser stadig sin mentor Rasmus Steenberg der også er studerende på Statskundskab, og er glad for at hun har fået en ven, en ven der samtidigt fik lært en hel del tysk.
Mange arrangementer
Mentorerne og deres mentees tager ofte på ture rundt til forskellige seværdigheder, og nogle fakulteter arrangerer hytteture for deres udvekslingsstuderende.
»Vi har været i Legoland og på kanalrundfart, og det er altid rigtigt sjovt,« fortæller Nete Krogsgaard Niss.
Hun fortæller at man selv bestemmer tempoet og graden af engagement i ordningen.
»De fleste synes det er skønt at møde så mange mennesker og lære så meget sprog. De kommer også i Studenterhuset om onsdagen hvor der er mange udvekslingsstuderende,« siger hun.
Der er omkring 500 mentorer på Københavns Universitet i øjeblikket, så der kommer til at mangle mentorer til efteråret når der ankommer 700-800 fra udlandet. Nete Krogsgaard Niss forsikrer dog at dem der vil have en mentor, får det:
»Hvis vi ikke er mentorer nok, betyder det flere mentees per mentor. Derfor vil meget gerne have flere frivillige der kan give udvekslingsstuderende en god start på Københavns Universitet,« siger hun.
Bliv mentor:
Vil du være mentor for en eller flere af de udenlandske studerende i efterårssemesteret?
Som mentor får du:
• Mulighed for at lære en studerende fra et andet land at kende
• Mulighed for at øve sprog
• Indsigt i en anden kultur
• Fornemmelse for hvad det vil sige at være udvekslingsstuderende
• Mulighed for at gøre en forskel for en udvekslingsstuderende
Få mere at vide eller meld dig til gennem Det Internationale Kontor.
Nete K. Niss, e-mail: nkn@adm.ku.dk, tlf. 3532 3896 (mandag og torsdag).