Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Flere forskningsprojekter og masser af udstyr gik tabt i flammerne da væksthus brændte ned
Det Biovidenskabelige Fakultet (Life) på Frederiksberg Campus på Rolighedsvej ligger som en grøn oase midt i storbyen, men idyllen blev brudt kort før midnat natten mellem den 1. og 2. maj. Et af de videnskabelige væksthuse på campus-området blev stukket i brand af ukendte gerningsmænd, og flere forskningsprojekter gik helt eller delvist tabt.
Ifølge Hanne Lipczak Jakobsen, driftschef på Life, var der tale om en kort men voldsom brand, og skaderne er omfattende. »De forskningsmæssige tab kan ikke gøres op i penge. Der er projekter der bliver stærkt forsinkede eller stærkt amputerede,« siger hun.
Blandt andet har professor Niels Jacobsen gennem 25 år opbygget Europas største samling af vandplanten Crytocoryne, og i første omgang troede han at alt var gået tabt, men heldigvis ser det nu ud til at mellem 50 og 75 procent af samlingen står til at redde.
Lektor Thure Hauser, der forsker i planters reaktion på den globale opvarmning, har mistet sine eksperimenter, og en gartnerelev der lavede afgangsprojekt om bregner, må ligeledes starte forfra. Der venter også en indisk gæsteforsker en ubehagelig overraskelse når han kommer tilbage til Danmark. Han havde vækstformeret sine roser inden han rejste tilbage til Indien i april, og det er endnu ikke lykkes at informere ham om branden.
Politi og forsikringstaksator har været at besigtige brandtomten, og ifølge Hanne Lipczak Jakobsen var der hos dem ingen tvivl om at branden er påsat. Der er nemlig flere steder i de tilstødende væksthuse fundet bunker af brandbart materiale som det kun delvist eller slet ikke er lykkedes at sætte ild til. Der er ikke brugt brandbare væsker, så brandteknikkerne vurderer at det virker uprofessionelt og at der kan være tale om en pludselig indskydelse, for eksempel i forbindelse med festligholdelsen af 1. maj.
»Politiet har spurgt om der er medarbejdere der er blevet afskediget for nylig, eller studerende der har fået dårlige karakterer og derfor er sure på fakultetet, men vi kan simpelthen ikke komme i tanke om nogen der vil os ondt,« siger hun.
Ifølge teknisk projektleder på Life Henrik Boch, der tager sig af kontakten til politiet, har der ikke været vidner til ildspåsættelsen, og det forlyder endnu ikke om der er fundet fingeraftryk på gerningsstedet. Flammerne blev opdaget klokken cirka 00.30 af naboer til fakultetet. Det er Universitets- og Bygningsstyrelsen der som ejer af væksthuset er ansvarlig for at dække udgifterne til at genopføre bygningen, mens fakultetet selv må indkøbe nyt inventar og udstyr.
Blandt andet er computerne der styrede klimaanlægget og vandingen i både det nedbrændte og de tilstødende væksthuse, gået tabt sammen med en del forsøgsteknisk udstyr. Det er endnu ikke gjort op hvad skaderne samlet løber op i.
clba@adm.ku.dk