Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Pakkeleg for politikerne

UNIVERSITETSPAKKE - Under parolen »Hvis universitetet var en bank, ville I redde den,« opførte Studenterrådet ved KU et stykke anskuelighedspædagogisk teater, der skal få politikerne til at reagere på KU's budgetkrise

100 flyttekasser, smukt stablet med bånd omkring, symboliserer Folketingets redningsplan til fordel for den betrængte finanssektor, da den økonomiske krise var i sin mest hysteriske fase.

100 milliarder kostede bankpakken, der til gengæld også virkede så godt, at der igen er kommet gang i bonusudbetalingerne i det betrængte erhverv. Studenterrådet ved Københavns Universitet (KU) påpeger, at omkostningerne ved at redde jobbet for 130 KU-ansatte ikke fylder det store i den sammenligning.

KU mangler kun en tusindedel af bankpakkens størrelse, cirka 100 millioner kroner, et beløb Studenterrådet illustrerer med en skotøjsæske, så matematikken hænger sammen.

Første reaktion

Fredagens aktion er Studenterrådets foreløbige reaktion på det fyringsvarsel, der i sidste uge lød fra KU’s rektor Ralf Hemmingsen. Universitetet har underskud på budgetterne, og cirka 130 stillinger ventes nedlagt.

»Disse besparelser er fuldstændig uansvarlige. Det er vanvittigt, at politikerne vælger at underfinansiere universiteterne i en krisetid, hvor man i stedet burde investere i uddannelse, da kun uddannelse kan få Danmark ud af krisen,« siger studenterrådsformand Anne Bie Hansen i en pressemeddelelse om aktionen.

Hendes studenterrådskollega Louise Lipczak Hansen understreger over for Universitetsavisen, at Studenterrådet også forestiller sig lignende hjælpepakker til de øvrige danske universiteter, hvis de bliver ramt af sparerunder som på KU.

Studenterrådet planlægger yderligere happenings for at skubbe til bestyrelsen på KU og til de bevillingsgivende politikere, så fyringsrunden måske kan blive afværget.

Ugen før jul bliver fyringsuge

I dag, fredag, har KU-direktør Jørgen Honoré skrevet til de ansatte i KU’s fællesadministration (FA) og forberedt dem på, at 14. og 15. december bliver hårde dage for de medarbejdere, der ‘indstilles til afskedigelse’, som det hedder. Det drejer sig forventeligt om 20 personer i FA.

Datoerne er betinget af, at KU’s bestyrelse vedtager et 2010-budget på et møde den 10. december. Bliver budgettet ikke vedtaget den dag, vil folk først vide, om de bliver fyret i det nye år.

Universitetsdirektøren foreslår endvidere, at medarbejdere, der er interesseret i en tidlig pensionering eller frivillig aftrædelsesordning, tager kontakt til deres tillidsrepræsentant eller lokale vicedirektør for en drøftelse af mulighederne. Dette er et led i KU’s ledelses afværgeforanstaltninger for de centralt placerede administrative ansatte.

Lille råderum

En stor del af midlerne på KU’s budget er enten eksterne midler til forskningsprojekter eller på anden vis øremærket til specifikke formål af politikerne.

Derfor er der begrænsninger af det råderum, KU har for at disponere over sit samlede budget på cirka syv milliarder kroner. KU’s ledelse har ikke lagt op til, at man kan finde besparelserne et andet sted end i lønbudgettet.

chz@adm.ku.dk

Seneste