Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
For en palæstinenser er alt midlertidigt, skriver digteren Mourid Barghouti, som så Ramallah igen efter 30 års eksil, skrev en bog om det, og nu besøger Københavns Universitet
Da Mourid Barghouti står på den jordanske side af Al-Karameh-broen og spejder ind i Palæstina, er det med en blanding af lettelse og en nagende følelse af sorg. Året er 1996 og Barghouti har ikke set sit hjemland i 30 år, siden han krydsede den samme bro under Seksdageskrigen i 1967 og drog i eksil.
Siden har han følt sig hjemløs og fremmedgjort – stødt af de mange tab, han har lidt gennem tre årtier. Familiemedlemmer og venner, der er døde, men også tab på sit lands vegne. Han kan ikke længere se tallet 67 i en adresse eller et telefonnummer uden at blive sørgmodig.
Sådan beretter Mourid Barghouti, palæstinensisk digter og vinder af den prestigefyldte Naguib Mahfouz Medalje i sin lyriske selvbiografi Jeg så Ramallah, som netop er blevet oversat til dansk. I den forbindelse holder Barghouti et foredrag på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS) torsdag den 22. oktober.
For en palæstinenser er alting midlertidigt, skriver Barghouti. Eksilet er midlertidigt. Den israelske besættelse er midlertidig. Oslo-aftalen er midlertidig. Og selv om Barghouti skriver selvbiografisk, bliver hans beretning repræsentativ for det palæstinensiske folk generelt:
»Alle de som er blevet sendt i eksil, deler de samme træk. I eksilet mister man balancen. Det, som er velkendt bliver anonymt og ukendt.«
»En væsentlig litterær begivenhed,« kaldte den palæstinensiske litteraturprofessor Edward Said Jeg så Ramallah. »En af de mest rammende eksistentielle redegørelser om den palæstinensiske landflygtighed.« Hermed kanoniseret.
Bogen udkom den 9. oktober på forlaget Underskoven og er oversat fra arabisk af cand.mag Caroline Gjellerod. Mourid Barghouti holder i alt tre foredrag i København:
Torsdag d. 22. oktober kl. 16.15: ToRS, Kbhs Universitet, Snorresgade 17, 2300 Kbh. S.
Fredag d. 23. oktober kl. 19.00: Dansk Forfatterforening, Strandgade 6, 1401 Kbh. K
Lørdag d. 24. oktober kl. 18:00: Tranquebar, Borgergade 14, 1300 Kbh. K (kun på arabisk)
ser@adm.ku.dk