Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
EKSPERTROLLEN – Hvornår optræder forskere som eksperter, og hvornår er de bare almindelige kommentatorer? Grænserne er flydende og kan være svære at håndtere for selv de mest medievante forskere. Vi spørger en stribe ofte citerede KU-eksperter, hvornår de vælger at tale eller tie.
Paul Willaume, du optræder ofte i medierne som ekspert. Hvorfor tror du selv, at du er så efterspurgt?
»Jeg forsker i og arbejder med emner, som ofte er fremme i nyhedsmedierne – Danmarks internationale rolle under og efter Den Kolde Krig, herunder aktuel dansk og vestlig forsvars- og sikkerhedspolitik og krigsdeltagelse, især i historisk perspektiv.«
LÆS: Det handler Marlene Wind-sagen om
Hvilken sag i de seneste år har du ofret mest tid på i medierne?
»Danmarks og NATOs krigsdeltagelse i Afghanistan (og senest Libyen), samt – senest – den stærkt polemiske debat om leksikonet ”Den Kolde Krig og Danmark”, som jeg er medredaktør af.«
Mener du, at det er i orden, at en forsker som Marlene Wind betegner sagen om grænsekontrol som ‘valgflæsk’ og beskylder regeringen for at være “uprofessionel” og for at “appellere til den laveste fællesnævner” og “den indre svinehund”.?
»Hun har jo selv udtalt, at nogle af de vendinger burde hun ikke have brugt. Det er jeg enig med hende i. Når man udtaler sig som samfundsforsker, bør man bestræbe sig på at fastholde sondringen mellem nuanceret at forklare baggrund og motiver for politiske beslutninger og at vurdere eller karakterisere disse beslutninger og valg.«
Hvad mener du om den kritik, som ledende politikere som Pia Kjærsgaard, Morten Messerschmidt og Søren Pind har rettet mod Marlene Wind?
»Som antydet har Wind selv gjort sig lidt sårbar for kritik, men på den anden side bør politikere ikke være så ømskindede. De politiske motiver bag politikernes kritik i denne sag er jo tydelige nok.«
Føler du som forsker, at det er blevet vanskeligere at agere i pressen? Hvis ja, hvorfor og hvornår er ændringen sket?
»Ja, bestemt. Journalisterne, især de elektroniske, ønsker i stadig højere grad skarptskårne og enkle udsagn, og så snart man prøver at nuancere eller trække aspekter ind, som journalisten måske ikke på forhånd har tænkt på, daler interessen ofte mærkbart hos ham/hende. Jeg har selv inden for det sidste års tid oplevet, at mine nuancerede udtalelser til en journalist er blevet groft og unuanceret fejlgengivet på fremtrædende plads i både Information og Weekendavisen.
Føler du et større pres for at sige ja til at optræde i medierne?
»Ja, til dels – men jeg siger nu næsten lige så mange gange nej til at optræde, som jeg siger ja. Og det accepteres som regel. I øvrigt véd alle, der har prøvet det, hvor utrolig tidkrævende det er at deltage på kvalificeret vis i den offentlige debat i medierne.«
Hvor går din grænse for, hvad du vil udtale dig om som ekspert?
»Hvis emnet ligger klart uden for min faglige kompetence eller særlige vidensfelt, henviser jeg altid til en kollega, som véd bedre.«
rjb@adm.ku.dk