Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
LEDIGHED - Paula Anine Taina-Nielsen begyndte at søge arbejde otte måneder, før hun afleverede sit speciale. Indsatsen blev belønnet med drømmejobbet som karrierevejleder.
Mange vil gerne lige puste ud, inden de starter jobsøgningen oven på en ofte lang og opslidende specialeskriveproces, men ikke Paula Anine Taina-Nielsen, der har studeret pædagogik på Det Humanistiske Fakultet.
Hun gik så småt i gang med at jagte sit drømmejob i januar, og den 1. september kunne hun aflevere speciale i vished om, at hun dagen efter skulle stille på job i Odense.
Her skal hun øse af sine egne erfaringer, når hun som nyansat karrierevejleder i enheden SDU Erhverv skal guide de studerende på Syddansk Universitet på plads på arbejdsmarkedet.
Hendes bedste råd til de studerende er, at de skal gå i gang med jobsøgningen så tidligt som muligt frem for at udskyde det indtil de står og skal melde sig på jobcentret.
»Det er aldrig spildt at søge, så længe man gør sit forarbejde ordentligt. Ingen arbejdsgivere har undret sig over, hvorfor jeg søgte, før jeg var færdiguddannet, og kun en enkelt har spurgt, om jeg ville kunne starte i jobbet, når de havde brug for mig. De eneste der har villet se mit eksamensbevis er lønkontoret på SDU,« smiler Paula Anine Taina-Nielsen.
Hun sendte den første ansøgning i januar i år, men først i april, midt i specialeskrivningen, satte hun halvanden uge af til at søge systematisk.
Hun startede med at lave research på de arbejdspladser, som hun havde tænkt sig at sende en ansøgning til. Først googlede hun dem, tjekkede hvad der var at finde på LinkedIn og læste alt, hvad virksomhederne skrev på deres hjemmeside.
Derefter ringende hun til hver enkelt arbejdsplads og spurgte nærmere til jobbet og til virksomhedernes projekter, mål og indsatser.
»Det er virkelig et fuldtidsjob at søge arbejde, men det giver pote at gøre sit hjemmearbejde, fordi man kan stille nogle kvalificerede spørgsmål, der viser, at man er oprigtigt interesseret. Når man ringer, kan man også få nogle informationer, man ikke kan læse sig frem til på nettet, som man kan bruge til sin ansøgning,« forklarer Paula Anine Taina-Nielsen.
Hun forstår alligevel godt, at mange venter med at starte jobsøgningen til de færdiguddannede, da tiden op til afleveringen af specialet kan være stressende, og mange også står og skal fraflytte deres kollegieværelse og finde et nyt sted at bo.
Der sker altså en masse nye ting på en gang, og psykologisk set kan overgangen fra studieliv til arbejdsliv også være vanskelig.
Hun oplever også, at nogle humanister er i tvivl om, hvilke kompetencer de har, fordi humanistiske uddannelser typisk er meget tværfaglige. Derfor kan det være svært for nogle at vide, hvad de kan tilbyde en arbejdsgiver og bidrage med i et fremtidigt job.
Paula Anine Taina-Nielsen anbefaler derfor, at man som hun selv gjorde, finder et relevant studiejob, mens man læser, fordi det skærper ens fokus på, hvad man gerne vil arbejde med, og hvilke kompetencer man har.
Hun fandt selv ud af, at hun ville satse på karrierevejledning, da hun var studievejleder på Hum.
»Jeg kunne sikkert sagtens have gået et halvt år og hygget mig med at tage nogle kurser for ledige, men min ambition om at komme til at arbejde med det, jeg brænder for, drev mig til at starte jobsøgningen tidligt, og jeg har altså været så heldig at få mit drømmejob,« siger hun.
clba@adm.ku.dk