Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
FRIFUNDET - Milena Penkowa har vundet sin ankesag i landsretten og er frikendt for anklagen om groft dokumentfalsk. Dommen slår dog fast, at Penkowa har begået dokumentfalsk »med ikke ubetydelig kynisme«.
Frifundet for groft dokumentfalsk.
Det var den overraskende dom, der torsdag den 8. september faldt i Landsretten, der dermed satte et (foreløbigt) sidste punktum i Milena Penkowa-sagen.
Sagen om den tidligere KU-hjerneforsker er blevet kaldt danmarkshistoriens største sag om videnskabelig uredelighed. Hun er tidligere idømt tre måneders betinget fængsel for dokumentfalsk, underslæb og falsk anklage ved at skyde skylden for bedraget på en af sine studerende i 2010.
»Yakedi-yakedi-yakedi-yak: Frifundet, kan du stave til det?« – Milena Penkowa
Efter klager fra Københavns Universitet rejste politiet i 2014 nye anklager mod den skandaleramte forsker. De forskningsdokumenter, der i 2003 betød, at Penkowa fik en doktorgrad og et professorat på Københavns Universitet, var fabrikeret, lød anklagen. Og i september 2015 idømte byretten hende 9 måneders betinget fængsel for dokumentfalsk af særlig grov karakter.
En dom, Milena Penkowa med succes i dag fik omstødt i Landsretten.
Det var en tæt afgørelse, da dommerpanelet torsdag kl. 13 læste dommen højt i Landsretten. 3 for frifindelse, 3 for stadfæstelse. Og en votering, der ifølge dommeren varede til det sidste.
I dommen blev det slået fast, at Milena Penkowa har begået dokumentfalsk – og endda »en ikke ubetydelig kynisme«. Den tidligere forskerstjernes snyderi var dog ikke, som byretten ellers mente, af særlig grov karakter.
Ifølge de tre, der stemte for frifindelse, må Penkowas dokumentfalsk »anses for en enkeltstående handling, ligesom der kun indirekte kan anses at have været forsæt til økonomisk vinding«. De lægger også vægt på, at Milena Penkowa ikke tidligere var straffet på gerningstidspunktet og at »heller ikke omfanget eller udførelsesmåden findes at være af en sådan karakter, at forholdet af disse grunde må anses for at være af særligt grov karakter.«
Forældelsesfristen for ‘normal’ dokumentfalsk er 5 år. Dermed er sagen om falske rotteforsøg, der i 2006 gav Milena Penkowa en doktorgrad på KU, forældet – og derfor blev Milena Penkowa i dag frifundet af landsretten.
Du kan læse dommen her.
Milena Penkowa var mødt op i retten iført en sort t-shirt og vest med reklame for sit nye, private forskningstiltag: hjerneeksperten.dk.
Hun var overordentlig tilfreds med dommens udfald:
»Det her er en kæmpe sejr, ikke kun for mig, men for alle de andre, der stadigvæk kæmper en kamp mod en urimelig stor overmagt, statsmagten: Vi taler ikke bare universitetet, vi taler hele anklagermyndigheden, politiet med rigs- og statsadvokaten i ryggen. Det er meget at stå over for som en person,« sagde en meget glad Milena Penkowa til Uniavisen og DR minutter efter dommen.
Til trods for, at dommeren altså i dag fastslog at Milena Penkowa HAR begået dokumentfalsk, men ikke af særlig grov karakter, udlægger den tidligere eliteforsker dommen som intet andet end en sejr.
»Yakedi-yakedi-yakedi-yak: Frifundet, kan du stave til det?« lød svaret fra Penkowa, der priste sig lykkelig for sin forsvarsadvokat, Kåre Pihlmann, der altså lykkedes med at omgøre byrettens dom.
»Kåre, jeg elsker dig kraftedeme,« sagde en meget glad Milena Penkowa.
Det var på baggrund af klager fra Københavns Universitet, at politiet i 2014 valgte at genoptage sagen om dokumentfalsk og anklage Milena Penkowa for falskneri af særlig grov slags.
Universitetet har gennem hele sagen været belastet af den tidligere hjerneforskers uredelighed, og derfor var det vigtigt at følge sagen til dørs, siger Jasper Steen Winkel, vicedirektør på KU, til Uniavisen:
»Nu må vi studere dommens præmisser. Dommen fastslår, at en væsentlig del af rotteforsøgene ikke er udført og det er udtryk for ”en ikke ubetydelig kynisme”. Dommerne mener også, der er tale om dokumentfalsk. Men den er ikke af særlig grov karakter. Det sidste er vi ikke enige i, men vi tager dommen til efterretning.«
»KU har fra start af sagt, at vi tog sagen alvorligt, og at vi ville vende hver en sten. Det har gjort. Det har også ført til en skærpet opmærksomhed omkring god videnskabelig praksis,« siger Jasper Steen Winkel på vegne af Københavns Universitet
Du kan læse mere om den årelange Penkowa-sag, der i dag fik blev afsluttet med frikendelse for groft dokumentfalsk, her:
NB: Artiklen er opdateret torsdag d. 8 september kl. 18 med uddybende kommentarer fra Jasper Steen Winkel, Københavns Universitet.
uni-avis@adm.ku.dk