Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Slik kan give syreskader i tandemaljen og derved skade tænderne. Men takket være Thorbjörg Jensdottir kommer der snart en ny type slik uden den skadelige virkning
Thorbjörg Jensdottir skrev ErhvervsPhD i et samarbejde mellem slikproducenten Toms og Tandlægeskolen på KU, og patentet på hendes opfindelse kan offentliggøres allerede før hendes forsvar finder sted.
Thorbjörg spilder ikke tiden. På trods af at hun skulle bryde isen for mere forskning hos værtsvirksomheden, nåede hun på de tre år en imponerende mængde forskning.
Udover laboratorieforsøg lavede hun det tandvenlige slik i forskellige varianter og afprøvede det på forsøgspersoner. Desuden har hun fået et patent igennem systemet og har skrevet seks videnskabelige artikler.
»Det var lidt udfordrende at arbejde hos Toms fordi de ikke var vant til at forske. Derfor tænker de også mest i penge på bundlinjen mens vi i min verden godt ved at forskning tager tid,« forklarer den 30-årige islænding.
Dynamisk miljø
Det meste af tiden har Thorbjörg været på universitetet som en almindelig ph.d., og hun var kun på Toms når hun havde ærinder i produktionsafdelingen eller møder.
»Mange andre ErhvervsPhD’er tilbringer mest tid i virksomheden, men for mig var forskningsfaciliteterne bedre herinde på KU,« fortæller hun der alligevel sætter stor pris på den kontakt til erhvervslivet som
ErhvervsPhD’en garanterer.
»Jeg er superglad for de ting jeg har lært, og jeg mener at jeg har nået mere fordi denne type samarbejde skaber noget mere dynamik.
ErhvervsPhD’en presser en til at være mere fokuseret og yde lidt mere end ellers. Og det passer mig fint,« siger hun.
At forskningen kan bruges til noget, er med til at drive hende. Derfor er hun også taknemmelig for ministeriets erhvervskursus som gav hende mod på at søge patent på sin opfindelse.
Udover Toms viser også Tandlægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse interesse for projektet. Mange patienter lider efter strålebehandling af nedsat spytproduktion og må spise syrlige bolcher for at stimulere spytsekretionen, men får altså syreskader på tænderne af det. Med de tandvenlige bolcher slipper de for denne sideeffekt.
Da Thorbjörg valgte sin ph.d., var det egentlig lidt af en tilfældighed. Hun skrev speciale hjemme i Island om tanderosioner, men var i Danmark til en tandlægekonference. Her traf hun en dansk forskergruppe der delte hendes interesser, og de blev enige om at samarbejde.
Samtidig havde Toms udtrykt interesse for et samarbejde med tandlægerne. Derfor skrev den tidligere eliteløber et projektforslag som siden blev indsendt til Videnskabsministeriet. Her blev både projektet og kandidaten godkendt, og Thorbjörg kunne starte umiddelbart efter sin kandidateksamen.
Forskning i døgndrift
Thorbjörg ser positivt på tingene. Hvis noget er besværligt, siger hun at det er ‘lidt udfordrende’. Og i stedet for at beklage sig over patentansøgningen der har besværet hende i halvandet år, fokuserer hun på sine privilegier.
»Det er man nok nødt til for at investere 12 timer om dagen i sit projekt. I den sidste fase før afleveringen var jeg altid herinde på Odontologisk Institut.
Jeg er bestemt ikke stolt af det, men et par gange nåede jeg ikke det sidste tog hjem, og måtte overnatte på kontoret.«
Man fornemmer at hun nærmest var glad for at spare næste morgens transporttid mens hun siger:
»Jeg er måske lidt for god til at se på det positive, for jeg havde det faktisk sjovt med det. Men selvfølgelig er det kun noget man kan i en periode, for selv om det kan være svært at drosle ned på arbejdstiden, er det jo usundt at arbejde så meget.«
Thorbjörg forventer at forsvare sin afhandling efter nytår, men har ikke indstillet arbejdet af den grund. Toms har nemlig sponseret en adjunktstilling så hun kan fortsætte sit projekt.