Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Pimp din pangasius

MAD PÅ SU - Supermarkedets snævre udvalg af frisk fisk til overpris er en tung byrde at bære, når man er opdraget under parolen 'fisk - to gange om ugen'. Vi hjælper dig ud af den moralske knibe med tre budgetvenlige fiskeopskrifter.

»Heureka!« råbte du og løftede i triumf den store pose frostfisk, med det eventyrlige navn pangasius og den lige så eventyrligt lave pris, op fra frysedisken.

Du havde forventet et enstemmigt jublende langbord, da din næste maddag i kollektivet oprandt. Sådan gik det bare ikke. Din verdensnaturfonds-roomie brokkede sig over, at din hovedret bestod af skidtfisk fra et kemisk badekar, og dit nordvestjyske bagland slog hånden af dig for dit forræderiske valg af importfisk.

Men det er tid til et comeback. Nyt år, ny start, ny mager menu. Giv supermarkedets monopoliserede udvalg af fisk en ny chance. Tænk billigt tilbehør til dyr fisk. Og se hvordan pengene ruller fra din bankkonto over til din moralske kapital. For fisk er jo sundt.

Varm sjælen med fisk og fritter

I den første ret på menuen, fisk og ovnstegte fritter, har fisken godt nok fået selskab af store mængder stivelse og mayo. Men lidt polstring på sidebenene er absolut på sin plads, når dagstemperaturen slår bunden ud af termometeret, og København tager sig ud som et nusset skisportssted.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skræl kartofler og knoldselleri, skær dem i stave og arranger dem i et enkelt lag i en bradepande beklædt med bagepapir. Vend rodfrugterne i 1 spsk. olie, salt og peber og sæt dem i ovnen, når den er varm. Sæt æggeuret på 25 minutter.

Når det er gjort, skal fisken gøres klar. Torsk eller anden hvid fisk som bars eller kulmule er det bedste valg, men de fleste fisk vil gå godt i spænd med kartofler og kapers. Også pangasius. Fisken skæres i stykker a cirka 100 gram (hvis den ikke allerede er det), lægges i et ovnfast fad foret med bagepapir, krydres med salt og peber og sættes på køl indtil videre.

Æggeuret tikker lystigt derudad, men der skulle gerne være tid til at røre en sauce tartare sammen: hak kapers, cornichoner, persille og et halvt lille løg helt fint, og vend med majonæse, sennep, peber og saft og revet skal af en halv økocitron.

Når uret ringer skal kartoflerne ud, og ovnen skal skrues ned på 170 grader og omstilles fra varmluft til almindelig ovn. Når ovnen har den rette temperatur, skal fisken ind. Drop emballagens anvisninger, og giv kun fisken otte-ti minutter. Hvis den begynder at svede hvidt proteinsnask, har den fået for meget, så vær på vagt! Server fisk, fritter og mayo i en trøstende treenighed.

Billeder af noget af maden kan ses her.

Havets billigste gourmetmiddag

Muslinger er teknisk set ikke fisk, og det kræver vovemod at bevæge sig fra pangasius til de små, ansigtsløse blåmuslinger.

Til gengæld er moules marinières nok den mest ekstravagante hverdagsmad, SU-kokken kan diske op med. Faktisk er prisen overkommelig: 40-50 kroner for et kilo blåmuslinger, der udgør broderparten af et måltid til to.

Blåmuslingen er havets hipster, og hvis ikke fiskehandleren har svunget barbersaksen, kommer den med fuldskæg, der skal trimmes bort, inden den skal i gryden. Det ordnes med en køkkensaks, og samtidig sikrer du, at alle muslinger er lukkede, eller at skallerne trækkes sammen, når du banker muslingen mod kanten af vasken. Tommelfingerreglen er at du skal kassere de muslinger, der er åbne før tilberedning, og de muslinger, der er lukkede efter tilberedning. Muslinger med knuste skaller skal også ud.

Forarbejdet er den tidskrævende del, herfra går det lynhurtigt. Hak skalotte- eller almindelige løg og hvidløg. Kast et blik på hylder og i skabe. Har du bladselleri, fennikel, persille eller timian, skal det op på hakkebrættet nu. Find en stor gryde med låg. Snur løgene i olie ved svag varme i cirka fem minutter, tilsæt så hvidløg og hvad du fandt af urter, og steg yderligere 3–5 minutter, stadig ved svag varme. Det må ikke brune. Tilsæt en sjat hvidvin/Noilly Prat – en rest fra weekenden kan finde sin endelige hvile her. Tilsæt også piskefløde. Skru så helt op for blusset og kom muslingerne i gryden. Sæt låg på med det samme og damp muslingerne i 5-7 minutter, til de åbner sig. Ryst gryden undervejs, men lad låget blive på, så dampen ikke slipper ud.

Smag til med salt, peber og citronsaft. Server med brød eller spaghetti og friskhakket persille, hvis du har nogen at imponere.

Bådmands lakserester dulles op

Årets første måneder er også den tid, hvor man med frisk gåpåmod og åbent sind skal give gastroseksuelle modeluner en chance. Her er et forslag: ristet rugbrød med røget laks og ny nordisk rødbedesalsa.

Bag 1–2 rødbeder med skind i 30 minutter ved 200 grader. Kom de brandvarme rødbeder i en skål med koldt vand og gnub skindet af. Hak rødbeden i små tern og mariner i balsamicoeddike, giv et drys sukker og salt. Hvis du ikke orker Barbie-farvede rødbedefingre, kan du bruge syltede rødbeder fra glas. Skær et æble i tern, og hak et lille rødløg fint. Vend rødbede, æble og løg i en dressing af olie, eddike, salt, peber og rigeligt dijonsennep. Rist dit rugbrød, smør med cream cheese og top med laks og rødbede.

Falder den ny nordiske rødbede-obsession ikke i din smag, har du i hvert fald nu belæg for at foragte den resten af året.

Synes du stadig fisk er for dyrt til dit sparsomme SU-budget, så husk, at en ægte fattigrøv fanger sine fisk selv. I al slags vejr. Held og lykke.

sofie.hansen@adm.ku.dk

Seneste