Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Plantenørderne høster blomster for tøserne og grønkål for de fattige

Med grønne fingre, jord på skoene og en CO2-neutral samvittighed har en gruppe studerende på Life dyrket deres egne økologiske grøntsager i Landbohøjskolens braklagte have. Vi smøgede ærmerne op og tog med, da der skulle høstes.

»Hold da helt op, det er en ordentlig børge, der ligger der!« jubler Torben Frandsen. Børge er en squash på størrelse med Gaza-striben og Torben er en glad mand. Han er en af hestekræfterne bag de studerendes nyttehave-initiativ på Life, som tirsdag høstede afgrøder til en økologisk festmiddag i Café Væksthuset onsdag.

I et vildnis af knejsende solsikker, gulerodstoppe, vildtvoksende krydderurter og bidske tidsler holder nyttehaven til. Haven blev grundlagt i foråret 2008 med henblik på at dyrke økologiske grøntsager til en bæredygtig rustur for biodynamiske studerende – et princip, der også indebærer overnatning i bivuakker og træden af på naturens vegne. I naturen selv. Siden er haven vokset, og i dag er omkring 30 studerende tilknyttet.

I dag skal der høstes. Simon Fiil Svane slutter sig til selskabet. Han læser sammen med Torben på bacheloruddannelsen Naturressourcer – et lidet flashy navn, som, hvis man spørger Simon, heller ikke yder uddannelsen retfærdighed. Alligevel trænger selvindsigten sig på, når han hjemmevant gelejder sig rundt mellem selleri og rødbeder: »Vi er nok lidt nogle bønder herude,« smiler han.

En CO2-neutral vision og grønkåls-trivia

Den største succes har ifølge Simon været bedet med grøntsager til rusturen. Ikke alene har en romantisk sjæl sået blomster til fakultetets nye kvindelige studerende – der var også et afkast på økologiske kartofler til 80 nye studerende i to dage. Simons eget bed har også givet pote:

»Jeg har faktisk ikke købt grøntsager selv siden starten af juni,« fortæller han. Og ideologien står som badet i bæredygtig neon: »Tænk på al den CO2, vi kunne undgå, hvis alle i København dyrkede deres egne grøntsager i stedet for at købe gulerødder, der er importeret fra Spanien.«

Og selv om økologien har givet kronede dage til kålglade larver, så har haven leveret et imponerende udkomme. Rødbeder, spidskål, fennikel, pastinak og et gigantisk græskar er bare et udsnit af dagens høst. For ikke at snakke om Simons grønkål, der er ved at udkonkurrere solsikkernes himmelfart:

»Grønkålen reddede jo faktisk vores forfædre fra at gå til af skørbug,« fortæller han. »Før man havde appelsiner, fik man C-vitaminer fra grønkålen. Og de fattige brugte dem faktisk som juletræer.« Han trækker i den meterhøje grønne stok. »Jeg burde sgu tage en med hjem til kollegiet i december.«

Seneste