Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK ONSDAG - Politiets sag mod Penkowa var forældet - Københavns Universitet overvejer at forfølge Penkowa-sagen - Analyse: Penkowas rotter er rendt af reden for bestandig - Penkowas spanske kollega: Som et uendeligt mareridt - Sonnergaards gravtale over 'hæslige KUA' - Universiteter får millionbøder for internationale studerende.
Det var reelt regler om forældelse, der tvang Københavns Politi til at frafalde tiltalen mod den tidligere professor ved Københavns Universitet (KU) Milena Penkowa, skriver Jyllands-Posten. Politiets jurister mener ellers at have beviser for, at den kendte forsker havde brugt falske dokumenter i forbindelse med nogle rotteforsøg, skriver avisen videre.
KU overvejer at indbringe Milena Penkowa-sagen for Statsadvokaten, og ifølge Jyllands-Posten er det Kammeradvokaten, der skal rådgive universitetet om et nyt forsøg på at få rejst en straffesag. Anledningen er især politiets jurister vurdering af, at der er beviser for almindelig dokumentfalsk.
Selv om politiet har måttet opgive at føre sag mod den tidligere hjerneforsker på KU Milena Penkowa, så er Penkowa imidlertid ikke renset, ifølge en analyse i Information. Med en dom for dokumentfalsk, underslæb og falsk anklage fra 2010 og yderligere to afgørelser i Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, hvor Penkowas forskning har fået stemplet ’bevidst uredelig’, så er frikendt en tilsigelse, skriver Lise Richter i avisen.
Milena Penkowas mangeårige spanske forskningspartner, professor Juan Hidalgo, er overasket over, at Københavns Politi ikke finder grundlag for at rejse en sag mod hende. I en mail til Berlingske Nyhedsbureau skriver Juan Hidalgo fra Universitat Autònoma de Barcelona, at sagen minder ham om et uendeligt mareridt, og at han er nødt til at afslutte al kontakt med hende én gang for alle.
Forfatteren Jan Sonnergaard, der også er uddannet som cand.mag. i litteraturvidenskab og filosofi på KU på Amager (KUA), stiller i Kommunikationsforum.dk spørgsmålet: Hvori bestod egentlig (gamle) KUA’s hæslighed? Bygningerne har i snart to måneder været under nedrivning for at give plads til nyt byggeri (KUA 3), men selv om de har været berygtede for at mangle sjæl og ånd og være Nordeuropas grimmeste institutionsbyggeri, så stiller Jan Sonnergaard alligevel spørgsmålet: Tilhørte »gamle KUA« en så helt speciel kategori af specielt åndløse byggeri, at det alligevel skulle have haft lov til at blive stående?!
Danske universiteter får bøder for 97,4 millioner kroner for at tiltrække langt flere udvekslingsstuderende, end de sender ud i verden. Nu vil universiteterne lukke færre udlændinge ind og gøre det nemmere for danske studerende at rejse ud. For KU gælder, at ubalancen har handlet om studerende fra Europa via Erasmus-programmet, siger Anni Søborg, der er konstitueret vicedirektør for uddannelse på KU. Regningen til KU lyder på 30,2 millioner kroner til Uddannelsesministeriet.
Information, 1. sektion, side 12, onsdag 15. maj 2013.
anfj@adm.ku.dk