Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Politisk flertal vil skrotte karakterbonus

Et flertal på Christiansborg vil fjerne den karakterbonus på 1,08, som studenter kan gange snittet med, hvis de læser videre inden for to år.

Siden 2009 har studenter på landets gymnasier måttet finde lommeregneren frem, hvis de ville kende deres karaktersnit.

Men nu skal den udskældte hurtigstartbonus på 1,08 være fortid. Det mener alle partier på Christiansborg uden om VLAK-regeringen, skriver Altinget.

Karakterbonussen blev i sin tid indført for at give studenter en tilskyndelse til at starte på en videregående uddannelse inden for to år. Hvis ikke de gjorde det, ville bonussen fordufte. Siden har opgørelser dog vist, at bonussen ikke har haft den ønskede effekt.

Hvor 71 procent af de studerende begyndte på en uddannelse inden for to år, før ordningen blev indført, er andelen i dag stort set den samme, nemlig 70 procent. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Stor beslutning som 19-årig

Bonussen har dog haft konsekvenser for nogle, blandt andet cand.mag. i Film- og medievidenskab Kathrine Nynne Bak, der fortæller, at tidskravet fik hende til at foretage et studievalg, før hun var afklaret om sin fremtid.

»Jeg har fortrudt mit uddannelsesvalg rigtig mange gange, og jeg tror, at bonussen på 1,08 var en medårsag til, at jeg valgte forkert. For efter jeg blev student havde jeg fornemmelsen af, at jeg nok måtte søge ind på Film- og medievidenskab hurtigt på grund af det høje adgangskrav,« siger Kathrine Nynne Bak.

I dag arbejder hun på en café, mens hun søger et hav af jobs under paraplyen tekstforfatning i mediebranchen. Hun erkender, at hun nok burde have studeret et mindre akademisk fag som Journalistik i stedet for Film- og medievidenskab.

Tror du ikke, at det var nødvendigt for dig at starte på Film- og medievidenskab, før det gik op for dig, at det ikke var noget for dig?

»Jeg kan selvfølgelig ikke vide, om jeg ville have valgt anderledes, hvis jeg havde taget to eller tre sabbatår mere. Men jeg håber, at jeg ville have tænkt mig mere om. Det er en ekstremt stor beslutning at tage som 19-årig. Jeg synes, man burde fjerne karakterbonussen og i stedet fokusere på at hjælpe unge mennesker til at tage det rigtige valg i første omgang.«

Ministeren afviser ikke

Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, Mette Reissmann, siger til dr.dk, at karakterbonussen netop skal fjernes for at lette presset på de studerende.

»Socialdemokratiet går ikke ind for, at de unge skal føle endnu større pres, end der åbenbart er i øjeblikket, og det er klart noget, vi også tænker over, når vi går ind for en afskaffelse af ordningen,« siger Reissmann.

Til samme medie siger Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl, at det er »mærkeligt«, at man kan opnå et karaktersnit over 12 – og at enkelte studier faktisk kræver et sådant gennemsnit (i 2017 var der tale om AP Graduate in Marketing Management på EA Sjælland og International Business på CBS. Det højeste karakterkrav på KU var 11,5 på Psykologi.)

I et svar til Alternativets Pernille Schnoor påpeger den nyslåede Uddannelses- og Forskningsminister, Tommy Ahlers, at en afskaffelse af karakterbonussen var en af 37 anbefalinger, som regeringens eget Udvalg om bedre universitetsuddannelser for nylig præsenterede. Derfor er ministeren ikke afvisende over for forslaget.

»Det er min forventning, at drøftelserne indledes umiddelbart efter sommerferien,« skriver han i svaret.

Seneste