Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Professionshøjskoler vil have fingre i globaliseringspenge

Køen af værdigt trængende, der vil have del i de godt to milliarder kroner i globaliseringspuljen til fordeling næste år, bliver længere og længere

Landets otte professionshøjskoler klager sammen med Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og FTF nu deres nød i et åbent brev til finans- og undervisningsministrene.

De vil have del i de godt to milliarder kroner i globaliseringspuljen, som politikerne i øjeblikket forhandler om fordelingen af. Ellers må de lukke deres nye videnscentre inden for matematik, læsning og dansk som andetsprog.

Formand for FTF Bente Sorgenfrey udtaler til Information, »at universiteterne har haft meget medvind på cykelstierne, så nu må det være professionshøjskolernes tur.«

Uden videnscentrene vil professionshøjskolerne have svært ved at tiltrække og fastholde de studerende, og de kommer til at mangle lærere, pædagoger og sygeplejersker i fremtiden, mener brevskriverne.

Invester i fremtiden

Jens Oddershede, talsmand for Danske Universiteter, har forståelse for at professionshøjskolerne har et hul i økonomien, men han mener ikke, at pengene skal komme fra globaliseringspuljen.

»Puljen er tænkt som penge til forskning og udvikling som en investering i fremtiden. Den idé går ligesom fløjten, hvis man bruger pengene på at løse en masse her og nu problemer,« siger Jens Oddershede.

Han tilføjer, at det vil været et skråplan, hvis professionshøjskolerne også skal til at forske. Den opgave hører hjemme på landets universiteter, mener han.

Opfordrer til samarbejde

Ingrid Stage, formand for DM (Dansk Magisterforening), der organiserer medlemmer på såvel universiteter som professionshøjskoler, er enig i behovet for flere midler til professionshøjskolerne, men hun mener, at det er en fejl at gøre globaliseringsforhandlingerne til en kamp mellem universiteter og professionshøjskoler. Hun lægger op til samarbejde mellem de to parter i stedet.

»Der er brug for et tæt samarbejde mellem universiteterne og professionshøjskolerne på forskningssiden, og derfor vil det også for professionshøjskolerne give bagslag, hvis universitetsforskerne må arbejde i forældede og forsømte laboratorier. Der er et stærkt behov for et fælles højt ambitionsniveau for hele uddannelsessystemet. Det er derfor meget vigtigt, at alle interessenter, ikke mindst ministeren, sikrer de nødvendige ressourcer til professionshøjskolernes viden- og udviklingscentre,« siger Ingrid Stage.

Regeringen fylder huller

Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre siger i en pressemeddelelse som oplæg til globaliseringsforhandlingerne, at milliarderne skal bruges på at få Danmark styrket ud af den historiske økonomiske krise, og at VK-regeringens trang til at lade milliardpuljen betale regninger, den selv burde betale via finansloven, skal stoppe.

De to partier forudser, at en hovedkonflikt i forhandlingerne bliver regeringens fortsatte besparelser på velfærdsuddannelserne på professionshøjskolerne.

»Inden for ganske få år mangler vi tusindvis af sygeplejersker, lærere, ingeniører og pædagoger. Vi vil ikke acceptere, at regeringen blot bruger globaliseringsmilliarderne til at fylde huller op efter egne tidligere besparelser. Velfærdsuddannelserne skal have et reelt løft,« siger de Radikales leder Margrethe Vestager.

clba@adm.ku.dk

Seneste