Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Arbejdsmiljø

Professor faldt i kanalen på Søndre Campus: »Hovedet kom under«

Sikkerhed — Flere personer er faldet i kanalen ved Det Juridiske Fakultet, men de ansvarlige nægter at sætte hegn op. »Det er generelt sikkert at færdes rundt om dem,« lyder svaret.

En kanal gennemskærer promenaden foran Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitets Søndre Campus. Om dagen er den smuk at se på, men når mørket har sænket sig, udgør den en risiko.

Mindst to personer er faldet i vandet for nylig, og den sidste, der var uheldig at få sig en iskold dukkert, er professor Frederik Waage. Han faldt i efter mørkets frembrud onsdag 29. januar:

»Jeg så ikke kanalen. I stedet registrerede jeg vandet som en fortsættelse af den græsplæne, der ligger foran og som går helt hen til vandet. I stedet for at gå udenom ville jeg skrå henover for at komme så hurtig som muligt til metrostationen. Derfor kom det som et kæmpe chok, da jeg pludselig faldt i vandet,« siger Frederik Waage, der er professor på Juridisk Institut ved Syddansk Universitet i Odense.

Et kort sekund var jeg helt forvirret, og jeg anede ikke, hvad der lige skete

Frederik Waage, juraprofessor og ufrivillig dykker

 

Dagen for den ufrivillige dukkert kom han fra et møde på Det Juridiske Fakultet. Den følgende morgen skulle han flyve til USA; turen i det iskolde vand var mildt sagt ikke en del af hans program.

For ham føltes det som at dratte uforvarende i et meget dybt svømmebassin, fortæller han:

»Jeg faldt forover, ramte bunden og kom helt under vand med hovedet. I et kort sekund var jeg helt forvirret, og jeg anede ikke, hvad der lige skete. Jeg kom selvfølgelig hurtig op at stå igen, greb fat i kanten og svingede mig op på promenaden,« siger Frederik Waage.

Heldigvis kom to forbipasserende forbi og hjalp ham med hans ting, men de kunne ikke finde hans briller, der var faldet af i vandet og altså stadig må befinde sig et sted på kanalens bund. Derefter tog professoren hen til sit hotel, fik sig et varmt bad og tørt tøj på.

Hvorfor kan man falde i så let?

I minutterne inden dukkerten havde Frederik Waage holdt møde med ph.d.-studerende Nathalie Roloff Monjoin, der hørte om hændelsen senere:

»Han fortalte mig, hvad der er sket. Vi grinede og græd på samme tid over situationen, for hvordan er det overhovedet muligt, at man kan falde i vandet så let? Det var ret skræmmende for ham, men han var heldigvis okay efter omstændighederne.«

Det er vanskeligt for øjet at indstille sig på overgangen fra Juraindgangens skarpe lys til det pludselige mørke - men der er altså en kanal i billedets højre side.
billede: Anders Fjeldberg
Så mørkt er det, hvis man drejer til venstre væk fra Det Juridiske Fakultet, den retning Frederik Waage valgte.
billede: Anders Fjeldberg

Nathalie Roloff Monjoin drøftede hændelsen med flere kollegaer, og hun kontaktede Campus Service Søndre City for at få mere fokus på sikkerheden.

Desuden har hun skrevet til en arbejdsmiljørepræsentant på Det Juridiske Fakultet for at aftale et møde, hvor de skal drøfte situationen. Mødet har endnu ikke fundet sted, men ifølge Uniavisens oplysninger kan det blive svært at gøre noget ved den manglende afskærmning.

KU kan ikke bare sætte hegn op

Det officielle svar fra KU lyder, at det ikke er ligetil at sætte hegn op om den cirka en meter dybe kanal:

»I forhold til spørgsmålet om der er mangler på baggrund af nævnte hændelse, må jeg henvise til Bygningsstyrelsen, der er ejer af hele arealet, der omkranser Søndre Campus,« står der i en e-mail til Uniavisen fra Morten Eriksen, der bliver forfremmet til områdechef for Søndre Campus 1. marts.

indmeld en kanalulykke

Skriv til kontakt@orestad.net

KU kan altså ikke sætte hegn op, og når det gælder selve kanalerne og de betonvægge, der omgiver dem, kan KU heller ikke gøre noget, for de tilhører Ørestad – Grundejerforeninger og Vandlaug, der står for drift og vedligehold af kanalkanter, bassiner og vand på Søndre Campus’ område.

»Vandlauget har ingen planer om at sætte hegn op langs kanalerne i Ørestad, da det generelt er sikkert at færdes rundt om dem og Søerne. Man skal selv være opmærksom, og hvis man går og kigger på sin mobiltelefon, kan det nemt gå galt. Dog er der en stige i hver side af kanalen, man kan bruge, hvis man er så uheldig at falde i,« siger Pia Vannacci Elnif, sekretariatsleder hos Ørestad – Grundejerforeninger og Vandlaug.

Hun tilføjer, at de ikke har fået nogen anmeldelser om ulykker i kanalen foran Det Juridiske Fakultet, og de registrerer kun indmeldte ulykker. Derfor opfordrer hun til, at man melder det, hvis man ser noget.

Tysk gæsteforsker måtte hjælpes op

Frederik Waage er ikke den eneste, som er faldet i kanalen for nylig.

Postdoc Silvia Steininger fra Hertie School fik sig også en kold dukkert den 15. november 2024 samme sted. Hun kendte ellers til området, fordi hun har arbejdet som gæsteforsker på KU for et par år siden. Alligevel røg også hun i kanalen i buldermørket.

»Jeg går og kigger på min telefon for at finde vej ud fra Søndre Campus til det sted, hvor jeg skal overnatte, og så træder jeg pludselig ned i kanalen. Jeg kom helt ned under den iskolde vandoverflade med hele kroppen og hovedet. Jeg slog mine knæ, men kom op igen, fordi en mand i en bil på parkeringspladsen så, hvad der skete og hjalp mig op,« siger Sylvia Steininger.

Hun var chokeret over hændelsen, men den venlige mand fra bilen hjalp hende og kørte hende hjem.

Sylvia Steininger har hørt om yderligere en person, der faldt i kanalen i løbet af den periode, hvor hun var gæsteforsker på KU.

Medarbejdere ønsker at tage ansvar

Den bilist, der hjalp Sylvia Steininger, er handicaphjælper for den tidligere politiker Kristian Hegaard, som er kørestolsbruger, og som i dag er ph.d.-studerende på Det Juridiske Fakultet, hvor han hørte om hændelsen.

Kristian Hegaard talte i dagene efter Frederik Waages ulykke med sine kollegaer. En af dem var Nathalie Roloff Monjoin, og de blev enige om, at der skal gøres noget ved problemet.

»Vi er nødt til at adressere det til nogen på KU nu, for hvis der sker noget lignende på et senere tidspunkt, og den person kommer mere til skade end Frederik Waage, vil vi simpelthen have det så dårligt med ikke at have gjort noget,« siger Kristian Hegaard.

Seneste