Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
Vidensfestival — Universiteternes formål kom under livlig behandling på Regensens Symposion 2019. I tre dage blev det historiske kollegium fyldt af videbegærlige gæster, højskolestemning og faglige debatter.
»Universiteterne skal være unyttige på en nyttig måde,« siger foredragsholder Steen Nepper Larsen fra scenen i Store Sal på det historiske københavnerkollegium Regensen. Han er lektor på DPU, og han gæster Regensen for at diskutere universiteternes rolle – hvad vil vi egentlig med vores højere uddannelsesinstitutioner?
Det er lørdag den 27. april, sidste dag på kollegiets vidensfestival, Regensens Symposion 2019. Under temaet vilje, har regensianerne arrangeret tre dage med foredrag og festivalstemning. De to forrige har stået i EU og bankernes tegn.
Store Sal fyldes langsomt af regensianere, der er piblet frem fra deres huler. Også ældre, udefrakommende gæster er mødt op. Nogle er
Foredraget indledes med en fællessang, Mozarts melodi Kom Maj, du Søde Milde, der akkompagneres af både klaver, guitar og blokfløjte. Man føler sig sendt afsted til en foredragsaften på Testrup Højskole. Det store stykke citronkage med blå birkes og kaffen, købt for en flad femmer i boden i gården, hjælper helt klart på det.
Kan I tilføje noget, Habermas ikke har set?
Med skæve positurer, en imponerende energi og en humoristisk, men samtidig autoritativ aura, indtager den ranglede Steen Nepper Larsen scenen. Med sig har han taget en dansk oversættelse af The Manifesto – et manifest for, hvordan vi kan genopbygge universitetet, der er skrevet af organisationen Reclaiming Our University ved University of Aberdeen.
Om universitetets formål står blandt andet:
»Uanset om vi deltager i fællesskabet som studerende, forskere og undervisere eller som administrativt eller teknisk personale, er vi her for at fremme sandhed, retfærdighed, dyd og frihed.« Steen Nepper Larsens oplæg viser sig ligeledes som et forsvar for universitetet som kulturbærende vidensinstitution.
»Kan I tilføje noget, Habermas ikke har set?«
Det er ikke et rigtigt spørgsmål, Steen Nepper Larsen stiller det opslugte publikum, men et bud på hvordan man også kan tænke et universitet. I dag ser man universitetet som en læringsanstalt, hvor alt skal skemalægges, og målet er at få de færdige kandidater hurtigst muligt ud i arbejde, så de kan bidrage til vækstsamfundet. Som et alternativ mener Steen Nepper Larsen, at akademikerne skal føde fortolkninger af det aktuelle samfund.
Han bruger krænkelsesdebatten som eksempel. Vi skal som akademikere træde tre skridt til siden, forbi den krænkede, krænkeren og den, der kritiserer den krænkede, og spørge: Hvorfor har vi gjort spørgsmålet om krænkelse til en central værdi i samfundet? Hvordan er vi blevet, som vi er?
Med publikum i sin hule hånd hylder og ophøjer Steen Nepper Larsen dannelse og kritiserer læringsbegrebet, som det oftest bruges – synonymt med indlæring. Når han kalder ‘læring’ for et afsjælet og ukritisk styringsord og hæver filosofien og sociologien over psykologien, griner tilhørerne med ham. Jeg griner også, og jeg føler mig både oplyst, inspireret og ræverød, da jeg og resten af festivalgængerne bevæger mig ned i gården, da foredraget er slut.
Fra et af gårdens hjørner strømmer livemusik fra folk-kvartetten Lasse og Stærekassen. Det pynter på en gråvejrsdag. I ølboden har de frivillige problemer med fustagerne, men humøret er højt alligevel, for solen er begyndt at vise sit ansigt, og vi er i festivalstemning.
Og det er netop denne stemning, de tre frivillige arrangører er gået efter at skabe til Regensens Symposion:
Vi kunne rigtig godt tænke os, at vi er med til at dele viden og føre det videre, sådan at vi fremover kommer til at dele viden på en afslappet måde
Arrangør Liv Guttesen
»Vi ville gerne skabe en festivalstemning, så når der er nogen der går til koncert, som er foredragene, så er det fedt, at der også sidder nogle ude i gården og drikker nogle kolde fadøl og spiser noget kage,« siger Liv Guttesen.
Liv har stået for foredragsrækken, som blandt andet tæller Rikke Skibye-Lotz fra Nationalbanken, Heine Andersen, der er professor emeritus på Sociologisk Institut og Frederik Kulager, teknologiskribent for Zetland. Alle foredragsholdere har bidraget kvit og frit.
»Vi kunne rigtig godt tænke os, at vi er med til at dele viden og føre det videre, sådan at vi fremover kommer til at dele viden på en afslappet måde,« siger Liv Guttesen.
Som deltagende i Regensen Symposion 2019 føler jeg mig meget som en del af dette ‘vi’, Liv Guttensen refererer til. Og den afslappede vidensdeling og refleksion over, hvad vi skal stille op med de samfundsinstitutioner, som er i krise, er arrangørerne altså lykkedes ret godt med.