Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Regeringen og S: SU’en skal udbetales i form af madkuponer

Omlægning — Der tegner sig nu et flertal for den reform af SU’en, som regeringen varslede allerede i januar. Efter sommerferien vil SU-modtagere ikke længere få stipendium i form af et pengebeløb. I stedet vil ydelsen blive udbetalt som kuponer, der kan veksles til mad og basale fornødenheder. Studenterpolitikere kalder planen 'skudt i hovedet'.

(Note, 1. april kl 23.00: Nedenstående er Uniavisens aprilsnar til de studerende i 2017)

Det er snart slut med penge, der tikker ind på kontoen hver måned.

I stedet kan studerende efter sommerferien 2017 se frem til at modtage deres SU som et lille digitalt ‘hæfte’ af kuponer på mobilen, som kan veksles til mad, busbilletter, toiletpapir og meget andet, som udgør en almindelig studenterøkonomi. Det er et af hovedpunkterne i den aftale, Stærkere vækst – mere fleksibilitet, som et folketingsflertal bestående af regeringen og Socialdemokratiet indgik fredag eftermiddag.

Regeringen kalder i en pressemeddelelse den nye aftale om SU for ‘SU 2.0’, og Søren Pind siger, at han er klar til at stå på mål for ændringen:

»Vi gik til valg på et løfte om, at vi ville se grundigt på, hvordan uddannelsessystemet er skruet sammen i det her land. Og det er det, vi leverer på nu. What you see is what you get

Ifølge uddannelsesministeren giver SU-kuponer de studerende nogle nye muligheder for selv at strukturere deres økonomi. Dermed vil en del nuværende SU-modtagere se, at deres samlede råderum bliver større efter reformen, lyder det altså fra Søren Pind.

Når jeg ser på Facebook, at studerende i min omgangskreds rask væk tager til L.A. på ferie, er der noget i mig, der siger ‘hov, det skal vi altså se på’.

Uddannelsesordfører Mette Reissmann, S

»Du kan se på vores tal-eksempler, at en helt almindelig studerende fra fx Biokemi på SDU, der investerer et minimum af tid på at gennemgå supermarkedernes tilbudsaviser, vil kunne maksimere sin SU og opnå varer til en reel værdi af 6-7.000 kroner, altså noget mere, end han kunne købe for sin nuværende gammeldags SU. Der er regionale forskelle i, hvem der kan opnå hvad, men ingen bliver snydt her.«

S: SU’en var aldrig tænkt som en pengeydelse

Hos Socialdemokratiet, der har indgået en politisk aftale om at stemme regeringens forslag igennem i Folketinget, bliver den nye SU-reform udlagt som en tilbagevenden til SU’ens grundidé:

»Når jeg ser på Facebook, at studerende i min omgangskreds rask væk tager til L.A. på ferie, er der noget i mig, der siger ‘hov, det skal vi altså se på’,« siger uddannelsesordfører i S Mette Reissmann.

»SU’en har aldrig været tænkt som andet end en ydelse, der skulle dække de studerendes rimelige krav på næring og studiebøger. Hvis studerende vedvarende har råd til at rejse eller tage i byen, er det vand på de liberales mølle, og så tror jeg faktisk, du vil se SU’en helt afskaffet inden for nogle få år. Den her reform, hvor SU’en bliver øremærket mad osv. freder faktisk SU’en ved at lave den om.«

Du siger ‘behov for næring’, men hvad med de studerendes behov for tag over hovedet? Man kan jo ikke betale sin husleje med en madkupon.

»Det er korrekt, at husleje ikke indgår fra begyndelsen i udmøntningen af reformen, men vi har en god dialog med den almene boligsektor, så det kommer formentlig med i løbet af nogle ganske få år. Vi har allerede set, at de private virksomheder har været meget interesserede i at drøfte SU-kuponer. Både Matas og JYSK har meldt ud, at de er klar til at tage imod kuponer fra day one,« siger Mette Reissmann.

Vigtigt at Irma er med

Alternativet har indtil videre valgt at stå uden for aftalen om SU’en, men partiet bakker den alligevel op:

»Jeg har aldrig kunnet lide udtrykket ‘cafépenge’, som jeg finder nedsættende over for de studerende,« siger partiets uddannelsesordfører Caroline Magdalene Maier.

»Men vi kan bare se, at der en del studerende, som bruger SU på ting, der ikke er helt sunde, fx oksekød eller croissanter fra 7-Eleven. Så derfor går vi ind for en kupon-ordning for SU’en, forudsat, at man kan bruge kuponerne i forretninger som Irma, der har en økologisk profil. Det er ansvarlig disruption.«

Studerende indkalder til ugelang demo

Der er dog også slanger i paradiset, for SU-kuponer indgår ikke i planerne hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF). Her er formand Sana Mahin Doost endog meget kritisk over for den politiske SU-aftale.

»Det er helt urimeligt, at bolig ikke er indtænkt i reformen fra begyndelsen. Det her vil stille studerende, der ikke har velhavende forældre eller et godt studiejob i en umulig situation efter ferien,« siger hun til Radio24syv.

Fordi reformen er »socialt skævvridende«, har DSF på Facebook indkaldt til en ugelang ‘manifestation’ i perioden 24. juni-1. juli på Christiansborgs slotsplads i protest.

»Vi håber, at tusindvis af studerende vil rykke ind på pladsen med telte og soveposer og vise politikerne, at vi ikke viger en tomme, før den her aftale er skrottet. SU-kuponer uden husleje er en idé, der er komplet skudt i hovedet,« siger Sana Mahin Doost, »men hvis bolig indgår, er idéen om kuponer rigtig god.«

 

Seneste