Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Regeringen vil fjerne fjumreår og cafépenge

REFORM - Regeringen har netop offentliggjort sit udspil til en SU-reform. Det ekstra års SU og SU'en til hjemmeboende bliver fjernet, mens mulighederne for at arbejde og låne penge forbedres.

Danske studerende skal hurtigere i gang med en uddannelse, og de skal blive hurtigere færdige, så de kan komme ud på arbejdsmarkedet.

Det er et af formålene med det udspil til en SU-reform, som regeringen netop har offentliggjort på et pressemøde.

De studerende får mulighed for at arbejde mere og låne mere, mens de såkaldte cafépenge og fjumreåret fjernes.

LÆS: SU-udspil værre end frygtet.

Farvel til fjumreåret

Fremover skal det kun være muligt at få SU til den tid, uddannelsen er normeret til, hvis det står til regeringen.

Det såkaldte fjumreår, det ekstra år, man kan få SU, hvis man ikke færdiggører sin uddannelse på nomeret tid, skal fjernes. Reglen gælder dog ikke med tilbagevirkende kraft, men kun for fremtidige studerende.

Der skal stadig være plads til at vælge forkert. Derfor vil studerende, der inden for det første år finder ud af, at de har valgt det forkerte studie, stadig have fem års SU-klip til en anden uddannelse.

Pengene fra ‘fjumreåret’ skal bruges til SU til kommende studerende på de videregående uddannelser. Regeringen har en målsætning om, at 50 procent af en årgang skal tage en videregående uddannelse, og derfor skulle der gerne komme flere studerende i fremtiden.

Bonus til de hurtige og arbejdsomme

Studerende, som færdiggør før normeret tid, belønnes med en bonus, der svarer til et SU-klip for hver måned, man færdiggører hurtigere end normeret tid. Dog skal man være gået i gang med sin uddannelse senest et år efter gymnasiet.

1,08-reglen bliver også ændret i det nye udspil for at få de unge hurtigere ind på universiteterne. Hvis man senest to år efter gymnasiet starter på en videregående uddannelse, kan man i dag gange sit gennemsnit med 1,08. Fremover skal man starte allerede efter et år for at have den mulighed.

Ifølge regeringen viser en undersøgelse, at studerende, der arbejder meget ved siden af studiet, også bliver færdig med deres studie hurtigere. Blandt andet derfor skal fribeløbet hæves, så det bliver muligt at tjene 2.500 kroner mere hver måned ved siden af sin SU. Det gælder dog kun for fremtidige studerende.

Mulighed for at låne mere

Problemerne med at få råd til dyre studiebøger, løser regeringen ved at give de studerende muligheden for at låne. Det skal være muligt at få hele det første års studielån på en gang, når man begynder på studiet og samtidig få udbetalt de første tre måneders SU.

Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen er ivrig efter at få flere studerende til udlandet. Hendes mål er, at alle studerende tager et semester i udlandet. Derfor vil studerende fremover også kunne låne til betaling af studieafgifter på udenlandske universiteter.

Især lægger regeringen vægt på, at det skal give dygtige danske studerende mulighed for at studere på de bedste universiteter i udlandet.

Ingen cafépenge og mindre kvote 2

Også cafépenge, som regeringen kalder SU’en til hjemmeboende studerende på ungdomsuddannelserne, fjernes som bebudet.

Regeringen vil bruge pengene til et løft på 650 millioner kroner i folkeskolen. Mens de sidste 150 millioner, der bliver tilovers, går til hjemmeboende studerende fra fattige familier.

Kvote 2 vil blive stærkt begrænset på visse mellemlange og korte videregående uddannelser, igen for at få de studerende hurtigere i gang og samtidig belønne dem, der gør en faglig indsats.

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste