Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK FREDAG - Her er regeringens ny innovationsstrategi - KU: Regeringens forslag minder om det klassiske universitet - KU-forskere opdaterer over 100 år gammelt verdenskort - AU-studerende undervises i storcenter med højlydt annoncering - Tidsskriftet Science kårer 'Breakthrough of the Year'.
Altinget.dk gennemgår den ny innovationsstrategi for Danmark, som uddannelsesminister Morten Østergaard (R) netop har præsenteret. Strategien indeholder 27 initiativer, der gennemgås punkt for punkt. Altinget.dk skriver i en anden artikel også om, at regeringen vil sanere forskningsrådene ved at fusionere Højteknologifonden, Det Strategiske forsningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation.
Regeringens nye såkaldte talentsatsning, der sker med fremlæggelsen af ‘Danmarks nationale innovationsstrategi’, er i virkeligheden et skridt tilbage i tiden, hvor man intenst dyrker det, der interesserer en, siger vicedirektør for uddannelse Hanne Harmsen til Politiken. Men modsat tidligere tider, så vil det i dag nok også handle om, at talentfulde studerende skal kunne differentiere sig mere fra andre studerende og skal kunne få det ned på eksamensbeviset, siger hun.
Forskere fra KU har skabt et nyt kort til at vise organiseringen af alt liv på Jorden. Det ny globale kort inddeler verden i 11 store biogeografiske områder inden for i alt 20.000 arter, skriver Nyheder.ku.dk. Hidtil har det været Alfred Russel Wallaces kort, der i langt over 100 år har dannet basis for det samme. Forskerne bag kortet arbejder på Danmark Grundforskningscenter for Makroøkologi, Evolution og Klima på KU, og løsningen af opgaven har desuden involveret 15 internationale forskere og krævet 20 års dataindsamling.
Studerende på Aarhus Universitet (AU) må finde sig i højlydt annoncering, når de undervises i et konferencelokale i Storcenter Nord i Aarhus, skriver P4 Østjylland. Dekan på AU Svend Hylleberg kalder forholdene for de studerende for ‘ikke acceptable’.
Tidsskriftet Science har udpeget opdagelsen af partiklen Higgsbosonen som det videnskabelige ‘Breakthrough of the Year’, skriver Ingeniøren. Science har udover Higgsbosonen udpeget ni andre områder som ni andre gennembrudsområder. Higgsbosonen er i øvrigt påvist i Cerns forsøg med partikelacceleratoren Large Hadron Collider (LHC) ved at generere seks millioner miliarder (6000000000000000 eller 6 x 10^15) proton-proton-kollisioner igennem de seneste tre år, hvoraf (kun) 400 sammenstød har vist tegn på tilstedeværelse af Higgspartiklen. Det er imidlertid nok til at konkludere, at observationerne af Higgs ikke skyldes en tilfældighed er mindre end en ud af 300 millioner. Sådan.